Inflyttningen var orsaken till att Halland var ett av de län där befolkningen ökade mest (sett till folkmängd) under 2020.
Inflyttningen var orsaken till att Halland var ett av de län där befolkningen ökade mest (sett till folkmängd) under 2020. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Befolkningen i Halland har ökat näst mest i Sverige sett till folkmängd

Det är framför allt inflyttningen som är orsaken till att befolkningen i länet ökar. – Halland ligger bra till men har ändå en lägre folkökning än på många år, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

ANNONS
|

Färska befolkningssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att Halland är det län som har ökat sitt invånarantal näst mest i landet sett till folkmängden. Det är bara Uppsala som har ökat mer (1,2 procent). Halland har numera 336 748 invånare vilket är en ökning med 2 900 personer (0,9 procent). Trots en topplacering för länet har ökningen inte varit så här låg sedan 2013.

– Det ser ut så här rakt igenom i landet på grund av en minskad invandring, säger Linus Garp.

Det var 15 år sedan som Sveriges befolkning växte så här lite. SCB:s förklaring är en kraftigt minskad invandring och att 9 000 fler personer dog förra året än 2019.

ANNONS

Befolkningsökningen i Halland beror på inflyttningen. 13 163 personer valde Halland som nytt hemlän medan 10 724 valde att lämna länet. Det var 11 069 personer som flyttade till Halland från andra delar av Sverige och 2 094 personer flyttade in från utlandet.

Falkenberg ökade mest i Halland

Det är även inflyttningen som gör att Falkenberg är den halländska kommun som växte mest (1,5 procent) mellan 2019 och 2020. Även här gäller statistiken sett till folkmängden. Därefter kommer Varberg, Halmstad, Kungsbacka och Laholm. Hylte däremot minskade med 1,5 procent. Förra året såg det annorlunda ut.

– 2019 var det ganska jämnt. Men Laholm ökade mest i relation till folkmängden. Hylte har haft det tuffare en period, 2019 och 2020 minskade befolkningen, säger Linus Garp.

ANNONS