Inför sommarens turistanstormning befarades att Halland skulle drabbas av en ny coronavåg i slutet av sommaren, men farhågorna har inte besannats. Däremot väljer nu rekordmånga att testa sig för covid-19, vilket smittskyddsläkare Maria Löfgren tycker är positivt.
Inför sommarens turistanstormning befarades att Halland skulle drabbas av en ny coronavåg i slutet av sommaren, men farhågorna har inte besannats. Däremot väljer nu rekordmånga att testa sig för covid-19, vilket smittskyddsläkare Maria Löfgren tycker är positivt. Bild: Povel Arwidsson och Ola Folkesson/Arkiv

Befarad coronaboom uteblev

Trots sommarens rapporter om mängder av turister och trängsel på stränder och uteserveringar verkar Halland ha undkommit den befarade coronaboomen. Enligt Folkhälsomyndighetens värstascenario skulle nu ett 80-tal personer vårdas på sjukhus i Halland.

ANNONS
|

I en rapport inför sommaren försökte Folkhälsomyndigheten förutspå vad som kunde hända när många började resa inom landet och utsatte sig själva och andra för nya kontakter. Särskilt fokus lades på de fyra län som brukar ta emot flest turister i förhållande till sin folkmängd – Kalmar/Öland, Dalarna, Gotland och Halland.

I ett värstascenario målades upp en bild där coronasmittan tog ny fart i Halland och kulminerade under augusti. Enligt scenariot kunde det innebära att ett 80-tal personer behövde vårdas på sjukhus för svår covid-19 i månadsskiftet augusti/september.

Facit visar dessbättre på helt andra siffror. Trots att coronatestningen tagit rejäl fart så fortsätter andelen som konstateras vara smittade att ligga på en jämn och låg nivå och bara tre personer vårdas på sjukhus.

ANNONS

– Vi har legat på ett lågt antal nya smittade under juli, med en viss uppgång under augusti och med viss övervikt i norra Halland. Just nu anar vi en ny platå, med runt tio nya fall per dag, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland.

Har turisterna spridit smitta?

Huruvida turisterna bidragit till smittspridning i Halland är svårt att avgöra. Av alla de 2 199 personer som konstaterats bära på coronaviruset sedan provtagningen startade i mars är det enligt Region Halland 175 smittade som genomfört testet i Halland, men som inte är bosatta här. Det stora flertal, 150 av de 175 utomläningarna, har testats positivt under sommarmånaderna.

Förrförra veckan (vecka 35) var det rekordmånga hallänningar som valde att göra ett coronatest – 3 748 personer, vilket är mellan 50 och 75 procent fler än veckorna dessförinnan. Bara 85 av de testade fick dock ett positivt svar, vilket motsvarar strax över två procent.

Varför så många testar sig just nu går det bara att spekulera i.

– En möjlig förklaring skulle kunna vara att man blir extra uppmärksam på symptom när man nu ska tillbaka till sin arbetsplats eller skola. Det är positivt att provtagningen är tillgänglig för många och bra att man faktiskt tar provet, även vid lindriga symtom, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

ANNONS

Parallellt med testningen av pågående coronainfektion har Region Halland också börjat genomföra antikroppstester, som visar om personen redan haft covid-19 och därmed kan antas vara immun under åtminstone ett halvår. Än så länge är den provtagningen bara öppen för hälso- och sjukvårdspersonal, men beräknas öppna upp för allmänheten under oktober månad.

Sju procent har antikroppar

Hitintills har drygt 5 000 vårdanställda genomfört antikroppstestet och ungefär sju procent av dem har fått besked om att de har antikroppar.

– Antikroppsnivån i Halland verkar ligga i paritet med data från andra regioner och är ungefär som förväntat. När allmänhetens provtagning kommer igång i oktober kan vi säkrare säga hur det ser ut bland invånarna, säger Maria Löfgren.

Johanna Wiechel-Steier påminner också om att det är för tidigt att andas ut när det gäller coronapandemin:

– Skol- och jobbstart kan innebära en ökad smittspridning. Under höst och vinter är vi också mer inomhus, vilket kan påverka smittspridningen. Därför är det fortfarande jätteviktigt att vi följer de rekommendationer som finns.

ANNONS