Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Barns tankar tolkat i lera

Inför FN-dagen har 350 halländska barn tolkat barnkonventionen på olika sätt, bland annat i form av lerfigurer. Nu väntar utställning på Kulturhuset Komedianten.

Projektet Artiklar i lera har vernissage på lördag. Lerutställningen består av verk där skolbarn i årskurserna 1-8 tolkat barnkonventionen. Projektet har pågått under hösten och medverkande är bland annat elever från Bläshammar skola, Påskbergsskolan, Skogstorpsskolan och Håstensskolan. Förutom lerutställning blir det också livesändning från Radiostationen i Grimeton på FN-dagen på måndag.

Linnea Johnsson och Amadeus Ahlstrand från Håstensskolan har arbetat med såväl lerutställningen som material till utsändningen på FN-dagen.
– Jag tänkte direkt mobbning. Alla barn ska ha rätt att få vara med, säger Linnea Johnsson om när hon först började fundera kring projektet.
Amadeus Ahlstrand menar att arbetet med projektet inför FN-dagen lett till att han lärt sig väldigt mycket om barns rättigheter.

Vad har du skapat till lerutställningen?
– Jag tror att det är en bomb. Jag minns inte vad jag tänkte, men just nu är det en symbol för att inte släppa bomber mot civila, säger han.
Till livesändningen på måndag har de också bland annat skapat kortfilmer.

Kultur- och världsarvspedagog Gösta Öborn tycker det är roligt att projektet kommer att sändas i form av en ljudmanifestation från Radionstationen i Grimeton.
– Det är en symbol för global kommunikation, det är häftigt att få använda den som bas när skolbarn kommunicerar globalt, säger han.

Projektet är ett sätt för halländska barn att möta barn från andra länder. Tidigare har man samarbetat med bland annat Gaza, i år är det en skola i Danmark som deltar.
– Det här blir en fördjupad process, där barnen får tänka, verbalisera och utbyta erfarenheter utifrån barnkonventionen, säger Maria Ericson, teaterchef och projektansvarig pedagog på Teater Halland.
Tanken är vidare att lerutställningen ska visas på andra ställen i Halland, men än är inget spikat.