Barnfamiljerna återupptäcker husvagnslivet

Sommaren har börjat. Och den ska levas i husvagn. Familjerna Karlsson, Körner och Askman gör det dessutom tillsammans.
– En camping är jätterolig för barnen, säger Ann-Sofie Karlsson.

ANNONS
|

Den här majhelgen är det redan full fart på semesteranläggningen i Apelviken. Längs gatan ”L” står tre kompisfamiljer från Varberg på rad med varsin nyinköpt husvagn. Några barncyklar ligger slängda i gräset, en pappa fixar med grillen och tolvårige Pontus Karlsson funderar på ett dopp i poolen.

Husvagn med barnkammare

Carolina Körner och hennes familj har varit här hela veckan och hunnit boa in sig i både förtältet och i sin nya Hobby de Luxe från 2007. Vagnen rymmer en separat barndel med våningssäng för Ines, 7 och Simon, 9 år, ett kök med soffgrupp och ett sovrum för de vuxna.

Familjen bor i lägenhet i centrala Varberg och tanken på en husvagn väcktes redan förra året när restriktioner kring möten och resor lade en våt filt över svenskarnas semestervanor. Den sedvanliga utlandsresan blev alltså inte av.

ANNONS

–Jag köpte en annan husvagn förra året och fastnade för det här livet, men den vagnen var alldeles för liten för oss, säger Carolina. Men köpet beror inte enbart på pandemin. Jag hade funderat länge på husvagn.

Campade som barn

Christian Karlsson kan tacka sambon Ann-Sofie för att även han numera är husvagnsägare. Hon campade mycket med sina föräldrar när hon var liten.

– Jag var emot först, säger Christian. Det är jobbigt att köra och jag är egentligen ingen husvagnsmänniska. Men när man väl är på campingen så är det väldigt trevligt.

Den 24 år gamla husvagnen av märket Cabby blev deras, men den var inte helt lätt att hitta.

– Så fort en annons kom ut så var vagnen borta. Kvinnan på försäkringsbolaget var faktiskt förvånad över att vi fått tag i en begagnad husvagn. Det är så många som vill pröva på det här livet nu, säger Christian Karlsson.

Stor kyl och frys

Johan och Emma Askman är ägare till den nyaste och lyxigaste husvagnen bland de tre familjerna. Deras Adria från 2016 har också två sovrum. Dessutom ett rejält tilltaget kylskåp, frysskåp, toa och dusch.

– Det var en dyr investering, men här lever du ett otroligt gott liv, säger Johan Askman. Och på lång sikt blir det en billig semester.

ANNONS

– Campingar överlag håller numera en hög standard, fyller hustrun Emma i. Därför blir det här livet så behagligt.

Vill kuska runt

Ingen av familjerna tänker hålla sig på samma camping sommaren igenom. Tvåbarnsfamiljen Askman planerar resor till både Strömstad och till fiskeläget Råå i Helsingborg. Den sistnämnda utflykten gör familjerna troligen tillsammans. Men midsommarfirandet sker i Apelviken.

– Barnen har superkul på en camping med närhet till roliga lekplatser och dom växer otroligt mycket av att leka på ett spontant vis med andra barn på området, säger Emma Askman.

ANNONS