Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bara glada nyheter i Tillit

Tidningen Tillit har enbart positiva nyheter och har startat en Hallandsredaktion i Varberg. Ambitionen är att få övriga medier att rapportera mer positivt.

I det senaste numret av Tillit beskrivs bland annat konflikthärden Darfur i västra Sudan ur ett positivt perspektiv under rubriken ”Darfur är färg och glädje”.

Reportaget handlar om att det även finns positiva krafter i flyktinglägren och i de närliggande byarna.

Lise-lotte Fredén har skrivit reportaget om Darfur och är redaktör för Tillits Hallandsredaktion, som finns i Varberg. Hon kan förstå om en del personer reagerar på rubriksättningen, men menar att den får sin förklaring i reportaget. Lise-lotte Fredén är medveten om att det inte bara är färg och glädje i Darfur men förklarar att tanken med reportaget är att visa att det även finns positiva projekt, som andra medier ofta väljer att inte belysa.

– Det finns ett behov av oss, säger hon.

Tidningen har tidigare inte haft fasta utgivningsdagar utan utgivningen har skett strategiskt med olika tema. I det senaste numret var temat ”Fred och Frihet”, och tidningen gavs ut i samband med internationella fredsdagen 21 september. I fortsättningen ska dock tidningen ha fasta utgivningsdagar.

Tanken med Hallandsredaktionen är att så småningom börja med lokal bevakning.

Initiativtagare till den positiva tidningen är Mikael Engström, som också är ansvarig utgivare.

Han anser att de traditionella mediernas rapportering är obalanserad vilket leder till att människor känner hopplöshet och förlorar initiativförmåga.

Med tidningen Tillit vill han väga upp all negativ rapportering genom att enbart publicera artiklar med positiv vinkling.

– Vi hoppas också att det ska inspirera andra att presentera fler positiva nyheter, säger Mikael Engström.

Tidningen kom ut med första numret i april 2006 och totalt har det blivit elva nummer, som har delats ut på olika platser, bland annat i Varberg. Förväntningarna på vad Hallandsredaktionen kommer att uträtta är höga.

– Vi har en ambition att göra Varberg till den första staden i världen där de goda nyheterna tar över. Vi ska bygga upp en stor redaktion som vi håller på att formera.

Mikael Engström anser att det krävs rapportering om allt, men så som han ser det målar traditionella medier upp en allt för mörk bild och han anser att Tillit behövs som ett komplement till övriga medieföretag.

– Så länge det är en otrolig snedvridning av nyheterna fortsätter vi att bara skriva positivt, säger Mikael Engström.