Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sanitär olägenhet. Det här inslaget på SVT Nyheter Halland i torsdags om ponnyhästar på äldreboendet Randerslund fick smittskyddsläkaren att reagera.

Bajsande hästar på boende upprör läkare

- Synnerligen olämpligt och flagrant, säger smittskyddsläkaren Mats Erntell efter att äldreboendet Randerslund haft besök av två ponnyhästar.

De fyrfota vännerna kom för att sprida glädje och väcka minnen hos de äldre, men orsakade lika mycket upprördhet hos Mats Erntell, smittskyddsläkare på Region Halland.

"Att ta in två ponnyhästar i ett äldreboendes allmänna vård- och köksmiljö måste anses som mycket anmärkningsvärt och olämpligt utifrån det grundläggande hygien- och säkerhetsansvar som åvilar en vårdgivare" skriver Mats Erntell i ett skarpt formulerat brev till Laholms kommun.

Han uppmanar- kommunen att omgående upphöra med att låta hästar vistas inomhus i äldreboenden.

- Det har förekommit att vårdpersonal tagit in egna djur i sådana här boenden. Då missar man förståelsen att detta är en avancerad vårdmiljö i dagens läge. Man har särskilda vårdbehov för att vara där, annars är man hemma, säger Mats Erntell.

- Det var tvunget att påpeka det olämpliga när man gör det på ett sådant här sätt, med den typen av djur och så flagrant i en köksmiljö med en häst som förorenar, fortsätter han.

Det som fick Mats Erntell att reagera var ett inslag på SVT:s Hallandsnytt i torsdags om Randerslunds senaste hästbesök.

Av inslaget framgick att ponnyerna varit på boendet förut och att de vistades i en lokal med bland annat kaffekokare, mikro och ugn.

De äldre hade inget emot besöket – men någon rynkade på näsan när hästarna uträttade sina behov på golvet.

- Jag hade inte ont av det, för jag slapp ta hand om det. Det är väl naturlagen, sade Maj-Britt Svensson till SVT.

Mats Erntell är väl medveten om att kontakt med djur kan ha en positiv effekt på äldre och locka fram minnen.

- Där har Socialstyrelsen förra hösten gett ut ett dokument kring vilka krav man måste ställa. Här kommer in både säkerhetsfrågor, arbetsmiljö, djurskydd, smittskydd och hälsoskydd. Det måste vara särskilda djur som är tränade, säger han.