Bönder optimistiska inför skördesäsongen

Torkan i juni ställde till en del men därefter har vädret varit mer gynnsamt för lantbruket. Nu ligger förhoppningarna på ett stabilt högtryck så skördarna ska kunna bärgas.

ANNONS
LocationHalland||

Mats Johansson blickar ut över vetefältet och konstaterar att säden börjar mogna. Några fläckar har börjat lägga sig på grund av regnet så nu önskar även lantbrukarna solsken och stadigt högtryck.

Han driver tillsammans med sin fru Lena Johansson Hjörne gård AB i Veddige. De driver också ett bolag ihop med Bengt Hvalgren på Kullagård. Tidigare hade Hjörne gård mjölkproduktion men år 2008 gick de över till att enbart odla växter.

Mats Johansson saknar inte korna.

Två månader av hårt arbete

På den 260 hektar stora marken odlas vete, malt, gryn, havre och oljeväxter. Nu börjar det dra ihop sig för att skörda.

ANNONS

– Vi börjar till helgen med att tröska raps. Sedan går det i ett i ett par månader. Jag tycker fortfarande att det är roligt, säger Mats Johansson som arbetat som bonde i 40 år.

Även om det ännu är lite tidigt att recensera årets skördesäsong så är alla de lantbrukare som tidningen varit i kontakt med positiva. Årets skörd ser god ut.

Henrik Arnesson som driver släktgården Västergården i Vallda ser framtiden an med tillförsikt.

– Det kan bli en någorlunda skörd. Det var en kall och fuktig vår och frost precis när höstrapsen blommade. Men jag tror att det kommer att bli en medelskörd, strax under den vi hade förra året, säger han.

Hästarna verkar kunna mättas

Henrik Arnesson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Kungsbacka, driver tillsammans med sin bror och två heltidsanställda två lantbruk, ett ekologiskt och ett konventionellt i Vallda. Vall är företagets stora inkomstkälla. Skörden av gräsfrö, ängsvinge, verkar bli helt okej bedömer han. Mycket säljs som hästfoder.

I maj och juni var det torka. När sedan regnet kom i juli har det kommit ojämnt och med lokala variationer.

De har drivit det ekologiska lantbruket i fyra år. Tanken var att testa hur det fungerade men på senare tid har priserna för ekologiska varor gått ner, berättar Henrik Arnesson.

ANNONS

Anders Johansson driver en maskinstation i Slöinge, Landers, tillsammans med Lars Bengtsson. De hjälper andra med sina marker och dessutom har han egen odling.

– Skördevädret påverkar mycket, konstaterar han.

Intressanta diskussioner av pandemin

Coronapandemin har påverkat lantbruket på olika sätt. Inte minst har diskussioner förts kring självförsörjningsgraden i Sverige. Mats Johansson tycker att debatten är spännande.

– Livsmedelshanteringen kräver att det finns en beredskap och att kedjorna fungerar. Vi kan omöjligt nå upp till självförsörjning om inte allt runt omkring fungerar, säger han.

Torkan 2018 har alla bönder i starkt minne men Mats Johansson klarade sig ganska bra, berättar han. Dessutom har det visat sig att de torrsprickor som uppstod har varit bra för marken i efterhand.

Mindre efterfrågan på öl

Något som coronapandemin också har fört med sig är att efterfrågan på öl har minskat då alla sportevenemang ställts in. Det i sin tur har minskat efterfrågan på malt. Mats Johansson odlar maltkorn men har inte sålt dem än.

– Man kan sälja i förväg men jag har inte gjort det. Det är en risk med att göra det om man sedan inte kan leverera. Samtidigt hade det varit skönt att ha det sålt nu.

Företaget är stort nog för att ha en egen tröska men hyr in den för att skörda. På så sätt får de också med chauffören. Att få tag i arbetskraft kan annars vara ett bekymmer.

ANNONS

Nu väntar en intensiv period med långa arbetsdagar. Hur långa förtäljer inte artikeln men Mats Johansson konstaterar att han inte orkar riktigt lika mycket som han gjorde förr.

ANNONS