Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Både strul och glädje i snöovädrets spår

Tungt snöfall och ett rejält strömavbrott på Göteborgs central stoppade trafiken på järnvägen förbi Falkenberg och Varberg. Men det fanns även de som fann glädje i snön.

Varberg och Falkenberg vaknade upp till en vitare, vackrare och mer vintrig verklighet på tisdagsmorgonen. Fyra centimeter föll under kvällen, natten och morgonen ute vid kusten och inlandet kom så mycket som två decimeter. För vissa innebar det jobb, för andra – inte minst barnen – ett glädjeämne.

– Det är bra med snön, tycker sexårige Eddie Valfridsson, enligt egen utsago äldst på Träslövs förskola.

– För då kan man leka snöbollskrig, bygga snögubbar och åka pulka.

Tillsammans med sina kompisar på förskolan var han i full färd med att bygga en igloo när HN kom på besök och glädjen över den färska kramsnön var inte att ta miste på. Och snölekarna fortsatte när hela gänget begav sig till invigningen av Erlandsgårdens stadsdelslekplats en kort promenad därifrån.

Men alla var inte lika glada. Ett längre strömavbrott på Göteborgs centralstation gjorde att tågtrafiken slogs ut och många pendlare blev rejält sena till jobbet.

– Tågtrafiken stod helt stilla mellan 04.20 och 06.00, säger Jens Holmberg, pressinformatör på Västtrafik.

Även efter att strömmen kommit på igen vid sextiden på morgonen var det inställda avgångar och försenade tåg. Ännu vid tiotiden var det förseningar på västkustbanan. Totalt ställdes åtta avgångar in. Vissa av dem ersattes med buss men även för dessa skulle det bli problem att komma fram.

Tidigt på morgonen var det även trafikstopp på Varbergs station på grund av ett växelfel. Under hela dagen fick man köra med kortare tågsätt på grund av störningarna i trafiken. Och på Landvetters flygplats var alla avgångar inställda fram till klockan åtta på morgonen. Så sent som vid halv fyra på eftermiddagen meddelade man att flygtrafiken var i full gång men att vissa följdförseningar kvarstod.

Halland drabbades annars något mildare av snöfallet än Göteborg, som i princip lamslogs, men för vägtrafiken blev det problem. Strax före klockan två på natten körde en lastbil med släp in i mitträcket och sedan av vägen i södergående riktning på E 6 norr om Varberg. Bärgningsarbetet var avslutat vid 05.30. Ingen person kom till skada.

Enligt Trafikverket har det inte varit några allvarligare olyckor i snöfallets spår.

– Ofta blir trafikproblemen så stora när det snöat så mycket att det inte blir några allvarligare olyckor. Trafiken går sakta och så krockar folk. Det blir plåtskador. Dödolyckor och andra olyckor med personskador brukar sjunka när det är så här dåligt väglag just för att det går så sakta, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Svevia sköter snöröjningen på de statliga vägarna – Europavägar, riksvägar och länsvägar – i Falkenbergs och Varbergs kommun. För dem innebar natten och morgonens snöfall mycket jobb.

– Alla resurser är ute och kör, säger Henrik Johansson, arbetsledare på Svevia, när HN når honom vid tiotiden på tisdagsförmiddagen.

– Snön kom i två omgångar. Det började vid tiosnåret på kvällen ut med kusten och sedan blev det ett litet uppehåll mitt i natten. Sedan kom det rätt mycket snö snabbt på morgonen. Det är det på morgonen som ställer till det och gör att det är svårt att hinna få undan det på alla vägar innan trafiken kom igång.