Läkemedelskostnaderna för Region Halland uppgick till 1,34 miljarder kronor år 2019.
Läkemedelskostnaderna för Region Halland uppgick till 1,34 miljarder kronor år 2019. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Bättre kontroll av läkemedelskostnader krävs

Läkemedelskostnaderna är stora för Region Halland och ökar i snabb takt. Revisorerna kräver efter sin granskning bättre kontroll när nya läkemedel implementeras.

ANNONS
LocationHalland||

År 2019 var Region Hallands kostnad för läkemedel 1,34 miljarder kronor vilket är en betydande del av sjukvårdens kostnader. En kostnad som blir allt större i takt med att nya läkemedel förskrivs inom specialistvården. Jämfört med år 2018 ökade läkemedelskostnaderna till året därpå med 95 miljoner kronor vilket innebär en ökning på 7,6 procent.

Region Halland behöver bli bättre

Nya läkemedel introduceras genom så kallat nationellt ordnat införande. Det innebär att flera regioner gemensamt arbetar tillsammans med myndigheter och företag för att få en jämlik, ändamålsenlig och kostnadseffektiv läkemedelsanvändning.

En revisionsgranskning har genomförts av Region Hallands implementering av nya läkemedel. Revisorerna konstaterar att Region Halland kan bli bättre när det gäller implementering av nya läkemedel utanför ramen för ordnat införande. Det finns ett behov av att kontinuerligt arbeta med övergångar till nya kostnadseffektiva läkemedel.

ANNONS

Ett område där läkemedelskostnaderna är mycket stora är inom cancerområdet. Sedan år 2013 har kostnaderna ökat stadigt. Det beror på att antalet cancerfall ökar samtidigt som nya effektivare cancerläkemedel kommer ut på marknaden.

Patienter remitteras till andra regioner

Eftersom ingen renodlad onkologisk klinik finns i Halland remitteras patienter till exempelvis Västra Götalandsregionen och region Skåne. I revisionsrapporten står det att en utredning görs kring vad regionen faktiskt betalar för när det kommer till läkemedelskostnader.

– Det finns ingen misstro men i vissa fall är det inte helt tydligt vad vi betalar för. Det kan vara en kombination av olika behandlingar och en ökad transparens hade varit önskvärd, säger Jeanette Törnqvist, verksamhetschef avdelning kvalitet inom Region Halland.

Har sökt uppskov

Revisorerna vill ha yttrande och en redogörelse från regionstyrelsen om vilka åtgärder som kommer att vidtas senast den 22 mars i år men Region Halland har bett om uppskov. Bland annat vill revisorerna att det upprättas och implementeras dokumenterade rutiner och redogörelser över ansvar och roller att introducera läkemedel.

– Vi är hårt belastade just nu med anledning av pandemin, vi har bett om att få uppskov att svara men har inte fått återkoppling på detta önskemål ännu, säger Jeanette Törnqvist.

ANNONS