Flygfyr Nyårsåsen ur funktion Hindervarning
Flygfyr Nyårsåsen ur funktion Hindervarning

Bärplockande familj gjorde intrång på skjutfält – mitt under övning

I mitten av förra sommaren upptäckte skyddsvakter ett antal privatpersoner inne på Nyårsåsens skjutfält mitt under en pågående skjutövning. Nu åtalas två personer för intrånget.

ANNONS
|

Händelsen utspelade sig i mitten av juli förra året. Familjen, bestående av en Halmstadkvinna i 40-årsåldern, hennes två vuxna barn samt ett barnbarn, var på jakt efter blåbär och svamp.

I jakten på det perfekta bärstället begav de sig till Nyårsåsen och körde in på Försvarsmaktens övningsområde. Kvinnan, som körde bilen, säger i förhör att hon såg förbudsskylten när hon passerade. Hon säger att hon uppfattade det som att en lampa skulle blinka om det pågick en övning, vilket det inte gjorde, och hon trodde därför att det inte var någon fara.

De körde in en kortare bit på området innan de klev ut för att leta bär. Efter cirka 20 minuter upptäcktes de av Försvarsmaktens skyddsvakter. Då befann de sig 100 meter från skjutfältet där en skjutning med skarp ammunition pågick.

ANNONS

Nu åtalas kvinnan i 40-årsåldern samt hennes dotter i 20-årsåldern för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, ringa brott. Båda kvinnorna vidgår händelseförloppet, men förnekar brott. Kvinnans andra barn, en man i 25-årsåldern, erkände brott i polisförhör och sade sig då vara beredd att ta emot ett strafföreläggande.

Försvarsmakten gick i höstas ut och varnade allmänheten för riskerna med att göra intrång på skjutfält.

– Det är ett återkommande problem som förr eller senare kommer att sluta i en tragedi, sa kapten Johan Wallefors, chef för övnings- och skjutfältavdelningen på Luftvärnsregementet Lv 6, då.

ANNONS