Avrådan från självplock av musslor gäller från den 24 juni tillsvidare, längs kustremsan från Strömstad och ned till och med Laholm.
Avrådan från att plocka musslor gäller tillsvidare. Bild: Lasse Edwartz

Avråder från självplock av musslor – risk för giftalger

Vattenprov visar att det potentiellt finns en hög förekomst av giftiga alger i vattnet. Västerhavet avråder därför från att plocka musslor längs kusten i Hallands och Västra Götalands län.

ANNONS
|

Västerhavet, som har sitt säte på länsstyrelsen på totalt tre orter i Sverige, avråder emellanåt från självplock av musslor. Torunn Skau, marinbiolog på länsstyrelsen, menar att det inte är särskilt ovanligt att det förekommer höga halter av giftiga alger.

– Det som är mer intressant är när proven från musselodlingarna kommer in för då kontrolleras musselköttet. Vattenproven är bara en indikation på hur det kan se ut i musslorna. Det är inte alls säkert att de blir giftiga, säger hon.

Kan ge magsjukeliknande symptom

Hur kroppen reagerar när den får i sig musslor som har en hög halt av de mikroskopiska giftalgerna är olika. Oftast är det inte värre än diarré, men de senaste åren har det enligt Skau även förekommit halter av ett alggift som verkar paralyserande på både människor och djur.

ANNONS

– Då blir du yr, illamående, blek och kan få problem med att röra dig. Det har vi sett lite mer av här de senaste två åren. Men i regel händer det inte så mycket, mer än att du får springa mycket på toaletten.

Varför avråder ni från självplock av just musslor?

– Musslor lever på alger i vattnet och kan sörpla i sig fyra till fem liter vatten i timmen, så de kan snabbt få i sig stora mängder med alggifter om koncentrationerna i vattnet är höga.

Och vad gäller för köpta musslor?

– Köpta musslor är alltid kontrollerade, så det går jättebra, säger Torunn Skau.

Avrådan från självplock av musslor gäller från den 24 juni tillsvidare, längs kustremsan från Strömstad och ned till och med Laholm.

ANNONS