”Att sälja sex var som att våldta sig själv”

I fredags dömdes en 41-årig man till fyra års fängelse för att ha köpt sex av barn. Det var hemligheten som skulle ha följt med Klara i graven. Men hon berättade – och två utsatta flickor fick upprättelse.

ANNONS
|

Det var när Klara trodde att hon äntligen hade hittat lite trygghet och stabilitet i tillvaron som något hände som satte hela hennes värld i gungning.

Plötsligt började det plinga oavbrutet i telefonen – dag som natt. Det var olika män som ringde och skickade sms. De hade sett en nakenbild, med ett namn, telefonnummer och en adress på nätet och vissa blev arga när de insåg att personen som bilden påstods föreställa inte var beredd att ställa upp på sex.

Numret, namnet och adressen tillhörde Klara, en minderårig tjej som snart skulle tillbaka till skolan efter sommarlovet.

Samtalen kom från män i alla åldrar. Deras drifter, önskemål och i vissa fall ilska kom rakt in i vardagen.

ANNONS

–Jag fick nog ett 50-tal sms och samtal.

Med stöd från omgivningenbestämde hon sig för att polisanmäla. Förhöret hos polisen var planerat att ta en timme.

–De började ställa frågor och jag svarade. Plötsligt hade jag berättat allt.

Poliserna frågade henne om hon kände igen ett visst nummer och sedan ett namn. De hade spårat den som hade lagt ut hennes identitet på nätet och hon visste vem det var.

När förhöret var slut hade Klara berättat det där som hon aldrig skulle berätta för någon. Det där som tog sin början innan hon hade fyllt femton år. Mannen som hade tagit kontakt med henne på nätet, verkat snäll, lyssnat och velat hjälpa. Mannen som hon till sist hade gått med på att träffa.

Två gånger hade hanhämtat henne de hade kört till ensliga platser och han hade gjort saker med henne, för pengar. Nu var det ute.

–Jag hade bestämt mig för att det skulle följa med mig i graven. Hade jag kunnat så hade jag tagit mitt liv där och då, säger Klara.

Hon hade inte haft kontakt med mannen på några månader och hade inte en tanke på att det kunde vara han som hade hängt ut henne på nätet.

ANNONS

Klaras mamma minns hur hon satt och väntade inne på polisstationen. Förhöret drog ut på tiden.

Efter två och en halv timme kom en polis ner och hämtade henne, med orden ”bered dig på en chock”.

–När jag kom in i förhörsrummet så vände sig Klara mot mig och sa bara förlåt mamma, förlåt mig. Den dagen fick jag min dotter tillbaka.

När vi träffas har domen precis fallit. Klara och hennes mamma har hämtat ut den från tingsrätten och öppnar kuvertet.

Fyra års fängelse för två våldtäkter, köp av sexuell handling av barn, ett otal försök till sexköp, ett fall av utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt förtal.

Förtalet, de avklädda bilderna och köp av sex av barn, delarna som den i dag 41-årige mannen åtalats för att ha gjort mot Klara, ledde till fällande dom i tingsrätten.

Förutom ett fall av barnpornografibrott för den där bilden från 2014. Brottet kan vara preskriberat, bedömer tingsrätten och därför ogillas det.

–Om jag inte mindes exakt när det var, såsa jag att jag inte visste. Rätt ska vara rätt, säger Klara, som svarar utan minsta tvekan på nästa fråga.

–Han visste hur gammal jag var, säger hon.

Visste du att han ville att du skulle sälja sex?

ANNONS

– Ja, han hade prislistor på allt.

På Klaras dator lyckades polisen få fram en gammal chatkonversation mellan henne och mannen. En konversation mellan en vuxen man, tidigare dömd för att ha sexuellt utnyttjat ett barn – och en tonårsflicka som har blivit utsatt tidigare och inte har någonting annat att jämföra med.

I dag kan hon seatt det var han som gjorde fel och att hon valdes ut av en anledning. Hon kan också se att det inte handlade om att han var snäll och generös och att hon var otacksam – budskapet som han trummade in.

–Allt han skrev handlade om sex. Det handlade bara om sex. Och om att han var snäll mot mig, han var för snäll. Jag lockades in i det där och gränserna bara flyttades fram, säger Klara, som förklarar det genom att vända på resonemanget.

–Tänk om det inte hade varit sex, utan han hade betalat för att få slå mig. Tänk om jag skulle få 800 kronor och då skulle han få göra allt han ville. Men så klarade jag inte allt, men fick 800 kronor ändå. Vad är då en lavett eller en liten spark nästa gång? Och om han betalade och sen blev det inget. Då borde jag ju ställa upp gratis en annan gång.

ANNONS

Och så fortsatte ettpsykologiskt nedbrytande spel där hon, i åklagarens och även domstolens ögon, var ett offer, manipulerad och i beroendeställning.

För Klara var det den egna skammen och skulden som genomsyrade allt.

–Att sälja sex var som att våldta sig själv. Jag kunde inte se att jag förtjänade något annat. Jag trodde att jag var stark och självständig. Men han hade krokar och det är lättare än man tror att fastna.

Två gånger fick mannen det han ville. Andra gånger kunde hon slippa med hjälp av undanflykter och lögner.

Kontakten mellan dem pågick till och från under nästan två års tid. Ingen hade någonsin fått veta – om det inte vore för id-stölden och polisanmälan som följde.

Efter att Klara hade berättat kunde polisen hitta ytterligare en flicka som hade blivit utsatt. Det som hände henne ledde till att mannen ocksådömdesför två fall av våldtäkt, mot den andra målsäganden. han dömdes också försexköp av enkvinnaöver 18 år.

Vad hade hänt om du inte hade berättat i förhöret?

–Menar du om det hade fortsatt? Risken finns. Han hade säkert tagit kontakt igen och jag hade kanske svarat, säger Klara, som beskriver rättssprocessen som hemsk. Men hon har gått stärkt ur den.

ANNONS

–Jag har rest mig under den här processen. Nu ser jag att det var han som gjorde fel. Och det här kommer aldrig att hända mig igen.

Hur mår du i dag?

–Det går upp och ner.

Hur känner du inför honom?

–Jag känner mig arg, äcklad och utnyttjad.

Processen lär fortsätta i hovrätten. Mannens oförstående inför anklagelserna, hans försäkran om att de bara var vänner och hans nekande till att ha haft sex med Klara kommer att spelas upp en gång till. Men hon vill berätta sin historia.

–Det pratas och skrivs så mycket om gärningsmännen. Jag tycker att det är viktigt att vi också pratar om flickorna, om offren,.

Fotnot: Klara heter egentligen något annat.

ANNONS