Den man som åtalats för att på kamel gått till attack mot hotellpersonal i Turkiet är nu misstänkt för att ha gått in på en bar i Kungsbacka med en motorsåg. OBS: Arkivbild.
Den man som åtalats för att på kamel gått till attack mot hotellpersonal i Turkiet är nu misstänkt för att ha gått in på en bar i Kungsbacka med en motorsåg. OBS: Arkivbild. Bild: Tor Aage Hansen/Angel Nieto

Åtalad för kamelattack – nu misstänkt för motorsågshot

Den man i 45-årsåldern som är anhållen misstänkt för att med en motorsåg ha hotat gäster på en bar i Kungsbacka åtalades i en annan spektakulär utredning. Ridandes på en kamel och med en påk i högsta hugg gick han till attack mot personal på ett hotell i Turkiet, enligt åtalet.

ANNONS
|

Kopplingen till dramat i semesterorten Alanya sommaren 2019 var Kungsbacka-Posten först med att berätta.

Kraftigt berusad och enligt egen utsago missförstådd tog sig mannen, hemmahörande i norra Halland, upp på en kamel och red till hotellet utrustad med en träpåk i ena näven. Men den krossade han en lampa utanför entrén och gick till attack mot personalen som misshandlades.

Angreppet var så våldsamt att personalen såg sig tvungen att använda tårgas mot mannen som i samband med det ramlade av kamelen och skadade sig, allt fångat av hotellets övervakningskamera.

För det semesteräventyret väcktes åtal mot honom i Alanya för förolämpning och skadegörelse.

ANNONS

Gästerna tvingades fly

Nu är mannen i 45-årsåldern misstänkt i annan utredning.

I måndags kväll kom en man till en bar i centrala Kungsbacka utrustad med en igångsatt motorsåg. Dramat spred skräck bland gästerna som flydde ut genom en bakdörr.

Misstankarna riktades tidigt mot mannen.

Vid ettiden natten till tisdagen hämtades han till förhör av polisen. Under natten anhölls han av jouråklagare misstänkt för grovt olaga hot mot grupp.

Även hans kompis som uppges har kört honom till och från baren anhölls på samma grund, alternativt för medhjälp.

Senast klockan tolv på fredag ska kammaråklagare Sonja Seligmann i Halmstad ha beslutat om hon ska begära männen häktade.

”Har aldrig hört talas om något liknande”

– Jag har fått en ganska bra bild av vad som ska hänt, men ytterligare några vittnen ska höras. Klart är att händelsen skapat rädsla, man förväntar sig knappast att någon ska komma in i en bar utrustad med en motorsåg. Jag har varit åklagare i 30 år och aldrig hört talas om något liknande, säger hon.

Vad säger mannen om händelsen?

– Inte så mycket, hittills har han varit ganska fåordig, säger hon.

Även mannen som tros vara den som kört mannen i 45-årsåldern till och från baren har hörts av utredarna.

– Vad han har sagt är inget jag kommenterar, säger Sonja Seligmann.

ANNONS

LÄS MER: Misstanken: Hallänning red på kamel och svingade påk mot personal

Dömdes för hot med yxa

I somras dömdes mannen i 45-årsåldern på åtta olika åtalspunkter av Varbergs tingsrätt, bland annat för olaga hot då han enligt rätten ska ha använt en yxa på ett hotfullt sätt.

Samma tingsrätt var involverad i det turkiska dramat.

Domaren i Alanya bad Varbergs tingsrätt om hjälp i samband med att mannen hördes.

Tingsrättens uppgift var att fråga mannen om han vid dom och i enlighet med turkisk lag ville skjuta upp sitt straff eller inte. Den möjligheten finns, om fängelsestraffet är högst två år, och innebär att man skjuter på meddelandet av domen.

Kravet är att den misstänkte ställs under övervakning i fem års tid. Det kan också ställas vissa villkor på att den tilltalade inte får besöka specifika orter och ställen samt att han inte får arbeta inom vissa yrken.

Hur den senaste domen och utredningen av måndagens motorsågsdrama i Kungsbacka påverkar utgången är oklart.

ANNONS