AstraZenecas vaccin kommer att börja användas

Region Halland ändrar inte sin vaccinationsplan efter rapporterna om att Region Sörmlands stoppat sin vaccination. AstraZenecas vaccin kommer att börja användas på måndag som planerat.

ANNONS
LocationHalland||

– Vi följer detta noga och har kontakt med Läkemedelsverket. Utifrån detta ändrar vi inte planeringen att börja vaccinera med vaccinet från AstraZeneca på måndag, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Halland i ett pressmeddelande.

Det var under fredagseftermiddagen som Region Sörmland meddelade att de har pausat vaccinationen av sin personal med vaccinet från AstraZeneca. Detta på grund av att ett större antal av personalen än förvänt har uppvisat biverkningar i form av feber.

Vanligt förekommande biverkningar

Just feber men även huvudvärk, trötthet, muskelvärk och illamående har visat sig vara vanliga biverkningar efter vaccinationen mot covid-19. Enligt Region Halland så går dessa oftast över inom ett till två dygn. Region Sörmland valde trots det att pausa vaccineringen då antalet som uppvisade biverkningar blev så stort. Läkemedelsverket har kontaktat tillverkaren och utreder orsaken.

ANNONS

– Vi har tagit del av uppgifter om misstänkta biverkningar för vårdpersonal som fått feber dagen efter vaccination. Vi har kontaktat tillverkaren och även pratat med chefsläkarna i berörda regioner och utreder detta skyndsamt. Läkemedelsverket ser i nuläget ingen anledning att på generell basis göra ändringar i den planerade vaccinationen med AstraZenecas vaccin, säger Veronica Arthurson, som är enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Region Halland ser därför ingen anledning att ändra den vaccinationsplan som nu ligger på grund av det inträffade. Region Halland har sedan tidigare haft rekommendationen att vaccinera personalgrupper i omgångar för att inte drabbas av en hög sjukfrånvaro .

Inga liknande rapporter från andra länder

– Det är bra att man är på sin vakt. Samtidigt har omfattande vaccination med AstraZenecas vaccin skett i andra länder och vi har inte tagit del av några liknande rapporter därifrån eller från de övriga regionerna i Sverige. Vi har rutiner i vården för att hantera och rapportera misstänkta biverkningar och patienterna uppmanas också att bidra till den rapporteringen. Om liknande signaler skulle komma här kommer vi att uppmärksamma det, säger Anders Åkvist, regional chefsläkare i Halland i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Jakten på det muterade viruset

LÄS MER:Regionen gav svar om vaccinationsarbetet

LÄS MER:Halland fortsätter ha högst andel smittade i landet

ANNONS