Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Seminarium om arbetsmiljö. Elinor Odeberg (utredare Kommunal), Elinor Torp (journalist och författare), Töres Theorell (professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet) och Yeshiwork Wondmeneh (utredare Kommunal). BILD: Laura Zurman

Arbetsrelaterade ohälsan växer

Hur blir vi sjuka av jobbet? Och vad har arbetsgivaren för ansvar för att förhindra ohälsa bland anställda? De frågorna var uppe på tapeten under Livsplats Sverige.

Det nationella hälsotoppmötet Livsplats Sverige var inne på sin andra och sista dag i går, och en av programpunkterna var seminariet på temat "Hur blir vi sjuka av jobbet?" som fackförbundet Kommunal stod bakom.

Trots att vår hälsa generellt har blivit bättre har den arbetsrelaterade ohälsan inte minskat utan snarare tvärtom. Framför allt är det den psykiska ohälsan som ökar. Det berättar Töres Theorell, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet, under inledningen av seminariet. Han hänvisar till flera forskningsrapporter som visar samband mellan arbetsmiljö och ohälsa.

– Kombinationen höga psykiska krav och små möjligheter att påverka är en stor riskfaktor för depression, sömnsvårigheter, hjärt- och kärlsjukdomar och andra problem, säger Töres Theorell.

Han berättar att den kritik som brukar riktas mot den här typen av forskning handlar om att man bara tittar på arbetslivet och inte väger in andra faktorer som kan påverka människors välmående.

– Självklart finns det andra faktorer som påverkar vår hälsa, som hur vi har det hemma till exempel. Men det är inte ett skäl för att strunta i arbetsmiljön, säger Töres Theorell.

Seminariet kommer sedan in på jämställdhet. Yeshiwork Wondmeneh, utredare på Kommunal, pratar om att kvinnor har högre sjukfrånvaro än män.

– Ett problem med det är att det pekar ut kvinnor som svagare, och man försöker hitta andra orsaker till deras ohälsa än arbetet, säger Yeshiwork Wondmeneh.

Töres Theorell menar att skillnaden många gånger beror på att kvinnor generellt har sämre arbetsmiljö än män och ger sjukvården som exempel.

– Kvinnor har sämre inflytande över sin arbetssituation, samtidigt som de har högre krav, från till exempel patienter, på att vara känslomässigt engagerade, säger Töres Theorell.