Många av lokalvårdarnas arbetsuppgifter visade sig vara tunga och riskfyllda.
Många av lokalvårdarnas arbetsuppgifter visade sig vara tunga och riskfyllda. Bild: Jari VŠlitalo

Arbetsmiljöverket hittade brister hos städarna inom vården

När Arbetsmiljöverket inspekterade städarnas arbetsmiljö på sjukhusen i Varberg och i Halmstad hittades ett flertal riskfyllda arbetsmoment.

ANNONS
LocationHalland||

Arbetsmiljöverket genomför en större nationell inspektionsinsats. Syftet är att få arbetsgivarna att arbeta mer offensivt med de ergonomiska arbetsmiljöfrågorna så att ohälsa och olycksfall förebyggs. Regionservice (Region Hallands interna serviceorganisation) som har ansvar för lokalvårdarna på sjukhusen i Halland fick besök under hösten 2019. Inspektionernas fokus var att ta reda på hur det förebyggande arbetet mot belastningsskador sköts för lokalvårdare. Belastningsskador svarar nämligen för en stor del av den arbetsrelaterade ohälsan och sjukfrånvaron.

Ergonomiska risker

Fyra inspektioner genomfördes i Halland. Sjukhusen i Varberg och i Halmstad samt vårdcentralerna på Andersberg och i Falkenberg fick besök. En hel del brister upptäcktes.

Bland annat så tittade man inte på de ergonomiska riskerna under skyddsronden som genomförs en gång om året. Något som Arbetsmiljöverket krävde att det skulle åtgärdas. En annan risk som upptäcktes var de förflyttningar som en del av personalen gör mellan två eller flera arbetsplatser under en dag. Det framkom också att det behövdes bättre information till arbetstagarna kring kemiska riskkällor.

ANNONS

Efter inspektionerna fick Regionservice tid på sig att åtgärda bristerna. Arbetsmiljöronder genomfördes där medarbetarna inom städ- och vårdnära service fick berätta om vilka områden de upplevde som tyngst. Dessa var slutstäd, moppning, veckostäd, städ av toaletter, tömning av papperskorgar, tvätthantering och hantering av sopor. Vid 26 av de 27 inspekterade momenten identifierades risker. Tre av dem bedömdes som extra allvarliga.

Hörselskador och axelproblem befaras

I dokumentet skriver de: ”Många maskiner bullrar. Utöver risk för hörselskador kan det även ge muskelspänningar i främst axlar och nacke.”

Ett annat moment som ansågs extra riskfyllt var rengöring av avlopp som är en halvmeter under golvnivå. ”Något som medför fallrisk och risk för akut överbelastning i rygg och axlar.” Belysningen utomhus ansågs också bristfällig.

– Vi har genomfört alla de punkter som Arbetsmiljöverket kommenterade och har nu påbörjat ett systematiskt arbetssätt för att löpande fånga upp arbetsmiljöfrågor, säger Eva-Susan Atterfors, områdeschef Städ- och vårdnära service.

Regionservice har nu till den 1 november på sig att svara och Arbetsmiljöverket kommer därefter att ta ställning till om åtgärderna är tillräckliga.

ANNONS