Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Lindh är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Varberg.  Bild: Arkiv
Jonas Lindh är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Varberg. Bild: Arkiv

Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland

Arbetslösheten i länet fortsätter att öka i samtliga halländska kommuner. En viss avmattning har märkts, men prognosen visar att ökningarna kommer att fortsätta under hösten. Men det finns jobb att söka.

Konsekvenserna av coronapandemin fortsätter att påverka arbetsmarknaden i allra högsta grad. Arbetsförmedlingens siffror över arbetslösheten i augusti visar att arbetslösheten för Halland ligger kvar på samma höga nivå, 7,3 procent, som i juli. Detta under en period då arbetslösheten brukar vara som lägst.

– Det är självklart en markant ökning jämfört med föregående år. Så har det sett ut sedan i april. Det vi kan se är att ökningen avstannat något, säger Jonas Lindh, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Varberg.

De senaste prognoser Lindh tagit del av pekar mot att ökningen kommer att fortsätta under hela hösten och en bit in i nästa år. Ökningen jämfört mot förra året har varit lägst i Varbergs kommun. Där har arbetslösheten ökat med 1,4% procentenheter till 5,7 procent.

Kungsbacka kommun har minst antal arbetslösa

Lägst arbetslöshet är det fortsatt i Kungsbacka kommun med 4,8 procent. Högst andel arbetslösa finns i Hylte kommun med 12,1 procent. Där skedde också den största ökningen när arbetslösheten ökade med 2,8 procentenheter.

Statistiken är inget som överraskar Arbetsförmedlingen.

– Siffrorna ligger helt i linje med vad man kunder förvänta sig när läget är som det är, säger Jonas Lindh.

Han berättar att omsättningen på de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är stor. Det betyder att det trots allt är många som får jobb. Men samtidigt skrivs nya personer in.

– Det är en liten ljusglimt i det här att det trots allt finns jobb att söka, säger Jonas Lindh.

Fakta: Arbetslöshetsstatistik Augusti

Var / 2019 / 2020 / Förändring

Halland / 5,5% / 7,3% / + 1,8%

Varberg / 4,3% / 5,7% / + 1,4%

Falkenberg / 5,7% / 7,9% / + 2,2%

Halmstad / 7,7% / 9,6% / + 1,9%

Laholm / 5,9% / 7,7% / +1,8%

Hylte / 9,3% / 12,1% / + 2,8%

Kungsbacka / 3,2% / 4,8% / +1,6%