Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

”Antal påvisade fall påverkas av hur vi provtar. Det är viktigt att ha med sig”, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren. Bild: Povel Arwidson/HP Arkiv och Stefan Hörberg/Rithuset AB
”Antal påvisade fall påverkas av hur vi provtar. Det är viktigt att ha med sig”, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren. Bild: Povel Arwidson/HP Arkiv och Stefan Hörberg/Rithuset AB

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Halland väntas ”sticka iväg”

När provtagningen nu intensifieras kommer antalet bekräftade coronafall i Halland att bli fler. Viktigt blir då att följa antalet sjukhusvårdade för smittan.
– Skulle vi se att antalet sjukhusvårdade ökar så kommer vi bli mycket mer oroliga för att vi faktiskt har en ökad smittspridning, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Antal bekräftade fall av covid-19 i Halland har nu passerat 1 000. Den kommande tiden väntas siffrorna skjuta i höjden, eftersom man går in i en intensivare provtagning.

– Antal påvisade fall påverkas av hur vi provtar. Det är viktigt att ha med sig. När vi går in i ett skede där vi kommer att utöka vår provtagning så kommer den siffran sticka iväg, förklarade Maria Löfgren på regionens senaste presskonferens.

LÄS MER: Bredare provtagningar i Halland drar i gång nästa vecka

Prov ska finnas för alla invånare

Hittills har man provtagit omkring 8 300 personer i Halland. Mellan 10–15 procent av dessa tester har visat positivt på covid-19.

Provtagningen har än så länge fokuserats på de som söker till sjukvården med svåra symptom. En kapacitet har även funnits för att provta vårdpersonal med misstänkt smitta.

Men efter regeringsuppdraget ska nu provtagning bli tillgänglig för alla invånare som har symptom, berättade Maria Löfgren.

– Det handlar om prov man tar i näsa eller svalg, och som visar på om man har en pågående infektion, sade hon.

På sjukhuset i Halmstad har man kapacitet att analysera 1 500 prover per vecka. När nu ett stort flöde människor ska testas kommer man ta hjälp av andra laboratorier i Sverige.

Regionen passade även på att flagga för att det åter kan bli aktuellt med en intensiv smittspårning, likt den som genomfördes i inledningen av utbrottet – då fallen var färre. Men det beror på hur omfattande smittspridningen visar sig vara.

Viktigt att följa antalet sjukhusvårdade

Antalet sjukhusvårdade personer i Halland, relaterat till covid-19, har sedan ett par månader tillbaka legat stabilt på runt 25-30 personer. Antalet IVA-vårdade personer har varit mellan 5-10 fall, vilket sjukvården har kunnat hantera, enligt regionen.

Just siffran för antalet vårdade är viktig att hålla koll på framöver, dels på grund av den ökade provtagningen och dels på grund av att antalet personer som vistas i länet kommer bli betydligt fler – i och med sommarturismen.

LÄS MER: Region Hallands budskap inför sommaren: Sänk inte garden

– Skulle vi se att antalet sjukhusvårdade ökar så kommer vi bli mycket mer oroliga för att vi faktiskt har en ökad smittspridning, sade Maria Löfgren.

Detaljerna kring den utökade provtagningen kommer att kommuniceras vid ett senare tillfälle, meddelar Region Halland.

Region Halland jobbar också för att så småningom kunna erbjuda antikroppstestning som ska kunna visa om man har genomgått en infektion. Men sådan testning ligger längre fram i tiden.