Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/HP/Arkiv
Bild: TT/HP/Arkiv

Antagligen ingen vit jul under rekordåret 2020

Det är fortfarande en väldig massa dagar innan dopparedagen (i alla fall för den som väntar), men prognoserna från himlen börjar trilla in. Högst sannolikt faller det inga snöflingor innan eller under jul. Varför skulle det?
– Det ser ut som att 2020 blir det varmaste året sedan vi började med temperaturmätningarna på 1860-talet, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Decembertemperaturen i Halland ligger hittills 2-3 grader över det normala för månaden.

– Så har det varit hela året för er del. Halland har legat över sin normala temperatur hela tiden, säger Sofia Söderberg.

Ingen vinter i sikte

Vintern kommer vanligtvis till Halland i början av januari (om man är vid kusten) eller i slutet av december (om man befinner sig i det halländska inlandet). För att det officiellt ska räknas som vinter behöver temperaturen hålla sig under noll grader fem dygn i rad.

Det ser det inte ut att bli på länge.

– Så långt vi kan se är det milt. Det blir ett par plusgrader i helgen och i början av nästa vecka.

Det är egentligen bara ”riktig” vinter i en liten del av Sverige i nuläget. Det är kring de östra delarna av höglandet som den meteorologiska vintern trätt i kraft.

Men dopparedagen då?

Sofia Söderberg vågar inte uttala sig om något definitivt väder för julafton, det är ännu för riskabelt och man vill inte vara den som är den. Men hon kan tänka sig att tyda de halländska prognoserna för HN:s läsare.

– Det mesta tyder på att temperaturen ligger kvar på ett par plusgrader även under julafton. Det kan komma kallare luft under julhelgen sedan. Kanske kan det bli runt noll grader under nästa fredag och lördag, säger hon.

Ingen vit jul alltså?

– Det går inte att uttala sig på detaljnivå nu. Men mest sannolikt är att det inte blir det, säger Sofia Söderberg.