Anneli Andelén trivs i sitt sommarhus i närheten av Ullared

Hon är fotbollsstjärnan som blev vd för ett sågverk och efter det toppolitiker i Falkenberg. Men det är i sommarhuset med det unika läget alldeles intill Tjärnesjön i inlandet Anneli Andelén får tid att koppla av.

ANNONS
|

Anneli Andelén är uppvuxen i Älvsered i Falkenbergs inland. Att det är just i den här delen av Halland hon har ett sommarställe, tillsammans med sin bror, är kanske därför ganska naturligt.

Stugan vi hälsar på i ligger någon kvart öster om Ullared, i närheten av Kärnebygd, men annars bor Anneli i Skrea strax utanför centrala Falkenberg.

– Men med sådant här sommarhus får man lite av allt. Inland med all vacker natur och fina sjöar här, hav och kust hemma. Något jag älskar med inlandet är tystnaden.

Det lilla huset med sovloft, ovanlig form och inglasad varenda ligger bara några meter från Tjärnesjön. Det är byggt på 60-talet, innan det generella strandskyddet kom. 1995 köpte Annelis pappa ett stycke skog omkring sjön och fick då även tillgång till huset.

ANNONS

– Jag sa till honom att köpa direkt när jag såg stugan. Ett sådant här läge hittar man inte igen.

Anneli Andelén har alltid varit samhällsintresserad

För ungefär tio år sedan tog Anneli och hennes bror över huset. Nu turas de om att bo här sommartid. För ett tag sedan drog de in el i huset, men vatten finns fortfarande inte.

– På något sätt är det mysigt att ha det enkelt, även om vi faktiskt satt in en mulltoa inomhus. Tidigare fanns bara utedasset. Vi har satt in en kamin också.

Nedre plan utgörs av ett kombinerat vardagsrum och kök och ett sovutrymme i andra änden. En brant trappa leder upp till ett sovloft med liten tillhörande balkong.

– Men det är mest på verandan vi sitter. När man sitter där känns det nästan som att man är i sjön, så nära är det.

– Vi har en liten båt vi ibland tar ut på vattnet också. Vi tycker om att fiska.

Samhällsintresserad har Anneli alltid varit. I dag är hon aktiv i centerpartiet och oppositionsråd i Falkenbergs kommun. Hon klev in i politiken en kort tid före valet 2018 och säger att det har varit en fantastiskt rolig tid sedan dess. Samtidigt har det varit utmanande.

ANNONS

I dag styrs kommunen av koalitionen Framtid Falkenberg bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Det har varit mycket nytt. Det politiska hantverket är inte helt enkelt. I opposition känns det som att man sitter på avbytarbänken, men man får tid att lära sig.

Hur ser du på valet 2022?

– Jag är en vinnarskalle. Vi och moderaterna har ett gott samarbete och vi siktar på att vinna.

En lysande fotbollskarriär

En vinnarskalle var nog Anneli redan som 15-åring när hon värvades till Öxabäcks IF i Marks kommun på 80-talet. Här etablerade hon sig snabbt som en vass anfallsspelare. Hon har spelat i landslaget i tio år och gjorde under andra hälften av 90-talet också karriär i japanska L.League.

Anneli har tre SM-guld med Öxabäck, titeln skyttedrottning i Damallsvenskan 1992–1994 och fick en Diamantboll 1993. Hon har spelat hem såväl EM-silver som VM-brons. Men efter karriären i Japan la hon fotbollen på hyllan. Då hade hon blivit 30 år och bestämde sig för att i stället lägga all tid på familjeföretaget Maa såg – där hon snabbt blev vd.

2018 såldes företaget till Derome och i samma veva fick Anneli frågan från Mari-Louise Wernersson (kommunalråd i Falkenberg under många år) om hon inte var intresserad av att ge sig in i politiken. Och så blev det. Många kryss från väljarna tog henne till toppen – även om centern alltså hamnade i opposition efter valet.

ANNONS

– Jag har alltid varit en person som gärna säger ja. Så var det med att leda företaget, så var det med fotbollen och så är det med politiken. Jag bara kör på, det brukar ordna sig.

”Falkenberg en vänlig stad”

Har du några särskilda hjärtefrågor inom politiken?

– Företagsamhet, skola och äldrevård. Men man måste se helheten, allt hänger ihop.

Blir du igenkänd på stan nu?

– Ja, förr var det mest fotbollsintresserade som kände igen mig men nu när man är med i tidningar och så är det väl fler. Men det stör aldrig mig. Falkenberg är en vänlig stad.

I dag spelar inte Anneli fotboll alls längre. Det har hon inte gjort på 20 år. Däremot lägger hon en hel del tid på golfbanan. På frågan om hon inte saknar tiden som fotbollsstjärna kommer svaret efter bara några sekunders tvekan:

– Inte direkt... men när jag känner doften av nyklippt gräs och ser en plan är det klart att jag bara vill få en boll, springa ut och göra mål. Den känslan lämnar mig nog aldrig.

Anneli Andelén

Ålder: 52 år.

Bor: I Skrea utanför Falkenberg.

Gör: Centerpartiets oppositionsråd i Falkenbergs kommun. Heltidspolitiker.

Åker helst på semester: ”Gärna till Thailand – för folket, enkelheten och klimatet. Men i år får det bli Gotland istället.”

Bra sommarserier att följa: ”Just nu tittar jag på Billions på HBO. Men jag gillar Homeland också.”

Tre sommartips

”Fegen och hela området där omkring är väldigt vackert.”

”Skipås naturreservat i Halmstad kommun är underbart.”

”Åk till Falkenbergs golfbana och prova på att spela.”

ANNONS