Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagsmannen Stefan Nilsson väljer att lämna Miljöpartiet och bli "Politisk vilde" efter att ha anklagats för sexuella trakasserier. Bild: Riksdagen

Anklagad miljöpartist hävdar sin oskuld

Stefan Nilsson blir politisk vilde, men tänker fortsätta rösta med MP.

Efter anklagelser om sexuella trakasserier lämnar miljöpartisten Stefan Nilsson från Varberg alla politiska uppdrag.

"Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon", skriver han i ett mejl till HN.

Stefan Nilsson blev invald i Riksdagen för Miljöpartiet 2014 och är suppleant i Socialutskottet, Justitieutskottet och EU-nämnden, samt statsrådsersättare.

Nu anklagas 58-åringen från Varberg av källor till Dagens Nyheters för att i mer än tio års ha betett sig gränslöst mot framför allt unga kvinnor.

Nekar till anklagelserna

Enligt DN har sammanlagt ett 20-tal av Miljöpartiets medlemmar berättat att Stefan Nilsson har ägnat sig åt olika sexuella trakasserier, som intima komplimanger eller andra olämpliga uttalanden.

Riksdagsledamoten nekar till anklagelserna, men vill inte ställa upp på en intervju. I ett mejl skriver Stefan Nilsson att han har avsagt sig medlemskapet i Miljöpartiet, men kommer att fortsätta rösta för partiets politik som "politisk vilde".

"Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val", skriver han till HN.

#metoo-kampanjen

– Vi tar de här uppgifterna på största allvar och vi vill verkligen gå till botten med det här. Karaktären på de uppgifter som framkommit gör att han inte kan verka som förtroendevald för Miljöpartiet längre, säger partisekreteraren Amanda Lind till Tidningarnas Telegrambyrån (TT).

Hon berättar för TT att uppgifterna om trakasserier kommit till partiledningens kännedom först i samband med metoo-kampanjen och att händelserna sägs ha skett innan Nilsson kom in i riksdagen.

– Flertalet av de här uppgifterna kom oss till del för en vecka sedan och då startade vi omedelbart en utredning. Det är helt oacceptabelt att man upplever kränkningar på sin arbetsplats, säger Amanda Lind.

Ekonom och socionom

Stefan Nilsson började sin politiska bana i sin uppväxtstad Varberg och var sammankallande till styrelsen för Miljöpartiet 1984–85. 1985 kandiderade han till kommunfullmäktigevalet, utan att bli invald.

Han har dubbla universitetsutbildningar, som ekonom och socionom (bland annat i Falkenberg). En del varbergsbor kanske minns honom som danslärare för snart 35 år sedan.

– Jag undervisade barn i foxtrot och bugg och har även haft vuxenkurser i salsa och merengue, sa han till Hallands Nyheter 2014.

Utredning pågår

Nilsson har bott i Stockholm i drygt 20 år och har varit heltidspolitiker sedan 2006. Innan han blev riksdagsman var han gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stads kommunfullmäktige.

"Jag kommer att ha fortsatt dialog med Miljöpartiet om den utredning som påbörjades förra veckan", skriver Stefan Nilsson till TT.

HN har varit i kontakt med Agneta Börjesson, som innehar MP:s enda halländska riksdagsmandat, men hon avböjer att kommentera eftersom hon "är dåligt insatt i frågan".

MP:s ordförande i Halland, Sophia Nilsson, var upptagen i möte hela dagen, och varken gruppledaren i Varberg och Region Halland, Stefan Edlund, eller Pierre Ringborg – som grundade Miljöpartiet i Varberg, gick att få tag i.