Amerikanska satelliter ska upptäcka skogsbränder i Halland

Att upptäcka en skogsbrand i tid är avgörande för hur omfattande den blir. Nu testas ny teknik som i framtiden kan bli ett komplement till brandflyget.

ANNONS
LocationGetterön||

Just nu varnar SMHI att risken för skogsbrand är hög i Halland. Under torsdagskvällen upptäckte Frivilliga flygkåren, som hanterar brandflyget i länet, en brand söder om Bollaltsbygget i Knäred.

– När vi upptäcker en brand kontaktar vi SOS och sedan håller vi kontakt med räddningsledaren via vårt blåljussystem Rakel. Vi hjälper till att hitta lämpliga vägar för brandkåren att ta sig fram och informerar om var närmsta vattendrag finns, berättar Arto Saomäki, gruppchef för Hallands brandflyg.

Ny teknik att lokalisera skogsbränder

Skogsbränder kan vara svåra att upptäcka och som ett komplement till brandflyget ska SMHI och MSB testa att använda satellitdata. Tekniken som finns på två amerikanska vädersatelliter detekterar värme på marken och Finland använder systemet för att lokalisera skogsbränder. Informationen som går att få fram är koordinater, tidpunkt och ett mått på hur stor branden är. Det som ställer till det för satelliten är om det är mulet eftersom den inte fungerar lika bra som när det är molnfritt. Nu är det Sveriges och Hallands tur att testa systemet.

ANNONS

– Det är Hill (Hallands larm och ledningscentral) på räddningstjänsten i Halmstad som får ett sms eller ett mejl med information från satelliten. Som det ser ut nu får de in all data från hela Sverige. Om det blir en nästa version så ska det gå att enbart se den regional data, säger Patrik Josefsson, enhetschef samordning och stöd på Räddningstjänsten Väst.

Lärdomar från skogsbränder 2018

Under skogsbränderna i Ljusdals kommun 2018 lånade Räddningstjänsten Väst ut cirka 30 personer under en period på tre veckor. En av lärdomarna som drogs efter de omfattande skogsbränderna som härjade i Sverige den sommaren var vikten av att få hjälp av en helikopter i det inledande skedet av släckningsarbetet.

– 2019 hade vi en strukturerad samordning vad det gäller helikoptrar. Bland annat finns det gott om piloter som kan hantera tunnan med vatten. Hill har mandat att kalla ut helikoptrar och vi har en snabbare larmkedja nu än 2018. Ledningscentralen i Halmstad ser till att rätt resurser åker till rätt plats och behöver inte fundera på vem som ska trycka på knappen – det är bara att köra, säger Patrik Josefsson.

Antalet bränder i halländsk skog eller mark:

2018: 80 st

2019: 27 st

Källa: Räddningstjänsten Väst

ANNONS