Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Allt fler brygger för nöjes skull

– Det går runt men det blir ingen lön. Man gör det här för att det är skoj. Per Persson i Agerör är en av många hallänningar som startat mikrobryggeri.

Mikrobryggerierna poppar upp som jästsvampar runt om i landet. Förra året startades 55 nya bryggerier i Sverige och de senaste tre åren har det i snitt startats ett nytt i veckan. 
Totalt (med även de stora bryggerierna inräknade) har antalet bryggerier nästan tiodubblats på åtta år, från 30 stycken 2009 till 273 förra året. Då talar vi om de som har tillstånd att brygga och sälja öl till systembolag och restauranger. 

Dessutom puttrar det i många halländska stugor. Det krävs inget tillstånd att göra öl för egen konsumtion eller att bjuda andra. Däremot får man inte sälja sitt öl utan att vara registrerad hos myndigheterna.
– De flesta startar lite på hobbynivå och går kanske vidare sedan om de lyckas med sitt öl, förklarar livsmedelsinspektör Sauli Hautakangas på miljö- och hälsa i Falkenberg. 
Hos miljö- och hälsoskyddsmyndigheterna i Halland finns i dagsläget 18 mikrobryggerier registrerade (se faktaruta). Mikrobryggeriet är det som bedriver hantverksmässig och småskalig produktion av öl.

Det första mikrobryggeriet som startades i Halland i modern tid var Byaregårdens Brygghus utanför Veddige. Makarna Robert Olsson och Inger Elftorp drog igång 2011 i liten skala men har expanderat efterhand.
– Vi försöker förenkla och automatisera och har faktiskt en kille anställd i dag. Men vi har satsat en hel del på att göra alkoholfria drycker också, berättar Robert.
Byaregården har även kursverksamhet och ölprovning. Till sommaren hoppas man få serveringstillstånd. Tanken är att öppna en liten ölstuga med enkel matservering på helgerna.
Har du några tips till den som funderar på att starta mikrobryggeri?
– Ska du bara göra öl och få någon ekonomi i det så får du göra stora mängder. Att jobba småskaligt går inte i Sverige med nuvarande lagar och skatter. Det är tufft arbete och man får tänka brett. 
– Vi tjänar inte mycket pengar och jobbar väldigt mycket. Men det är det roligaste jag har gjort. Jag hoppas och tror att vi kommer att hålla på länge. Man träffar bara glada människor.

Glad pensionär är Per Persson i Agerör som gått på kurs hos Robert Olsson för fyra år sedan.  
– Nyfikenheten drev mig att pröva. Det var jättekul och ölen vi gjorde blev bra. 
Han är östgöte ursprungligen och var egen företagare tidigare. Flyttade till Halland för nitton år sedan och driver Agerörs Kustbryggeri på Henriksgård, strax söder om Olofsbo. Där hyr makarna Persson även ut semesterlägenheter. 
Under matdagarna i Falkenberg i höstas visade Per upp sig som bryggare för första gången och med lyckat resultat. Han gör IPA, ale, porter och stout som levereras till några krogar i Falkenberg med omnejd. 
– 900 flaskor åt gången är lagom. Jag vill inte ha det här som ett 8-17-jobb och aldrig mer än två dagar i veckan. Att försöka komma in och sälja på systemet är inte aktuellt. Det är så krångliga regler.

– Det man gärna skulle vilja ha är någon form av gårdsförsäljning. Men det är inte tillåtet i Sverige. Däremot har vi fått tillstånd att ha ölprovning i bryggerilokalen och vårt orangeri. Det är kul att träffa folk, så jag ser fram emot att ha några kvällar då och då. 
För det mesta jobbar han ensam i bryggeriet.
– Min fru hjälper till ibland. Men jag skulle gärna ha en bryggarkompis, en pensionär som har tid. Jag skulle själv aldrig satt igång om jag inte varit pensionär. Man gör det inte för vinsten utan för att det är skoj och ger en viss stolthet att se folk dricka ens öl.