Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fiberkabel
Bild: TTELA

Allt fler anslutna till fiber på landet

Förra året skedde en stor expansion av fibernätverket i Halland, med fokus på landsbygden men många hushåll saknar fortfarande anknytning.

Vid årsskiftet skulle 90 procent av Sverige varit uppkopplat till ett fibernätverk av något slag. Region Halland ser ut att ligga bra till i jämförelse med andra regioner men balanserar ändå på gränsen.

– Det har funnits två målsättningar. Regeringens och vår. Regeringen räknar både de som har fiber och de som har haft möjlighet att skaffa på ett enkelt sätt. Vi räknar bara de som faktiskt har. Det rör sig om nästan 85 procent, säger Björn Johansson som är strateg på Region Halland.

Det läggs mycket krut på expansionen av fiber. I och med att vi blivit alltmer beroende av internet har både staten och regionen kommit att betrakta en stabil uppkoppling som en förutsättning för ett fungerande samhälle. Björn Johansson tar upp skolan under pandemin som exempel på hur det kan se ut.

– Det här är något som har accentuerats under senaste året, när elever suttit hemma. Eleverna tar del av material över nätet, skickar arbete över nätet och tar del av undervisning. Ska föräldrarna samtidigt arbeta hemifrån ställer det krav på nätverket, säger han.

Även den som inte använder sig av internet kan i framtiden komma att bli beroende av en snabb tillgång.

– Behovet kommer att öka. Om man inte handlar på nätet, inte använder internetbank och inte använder andra tjänster, så bör man kanske fundera på när man kommer behöva hemsjukvård. Många uppskattar att vara hemma, men då behöver man en snabb uppkoppling. Flera av tjänsterna som sjukvården och hemsjukvården använder sig av kräver en stabil, snabb, uppkoppling.

I de tätbefolkade områdena har utbyggnaden av fibernätet kommit långt. I Varberg och Falkenberg är det mellan 10 och 15 procent av hushållen som inte har tillgång till fiber. Men på glesbygden är bristen störst, och det är också där den största expansionen har skett under det senaste året. Utifrån en kartläggning som gjorts av post- och telestyrelsen (PTS) verkar det som att bristen är koncentrerad kring mindre bostadsområden på den östra sidan av E6:an och annars utspridd i små duttar över landsbygden i Halland.

– I stan är det ganska enkelt att koppla upp sig till befintligt fibernät. På landet är det svårare. Där kan det vara ganska långt från hus och fastighetsgräns. När man ska dra fiber finns det en egenavgift och tyvärr kan det vara dyrt, i vissa sammanhang, säger Björn Johansson.

Sen ett tag tillbaka är det bara stadsnäten och ett av de privata företagen som bygger ut fibernätverket. I övrigt står det för stunden ganska stilla.

– Men vi hoppas att det kommer igång snart. Det finns ett nationellt bredbandsstöd nu. Statliga pengar som är till för de som bygger ut, säger Björn Johansson.

Bredband via fiber är en typ av bredband där dataöverföringen sker som ljussignaler i optisk fiber.

Fiberbredband installeras genom att en optisk fiberkabel ansluts till en villa eller en flerfamiljsbostad. Där kopplas den till en mediaomvandlare och ljussignalerna omvandlas till elektriska signaler, för att hemmets uppkopplade apparater ska kunna ta emot information.

Källa: bredbandsval.se