Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bo Mesán på Bergkvara buss kör skolskjuts i Varberg."Hur ka vi få ungdomarna att förstå att de måste bära bälte?".

Alla måste lära sig att bära säkerhetsbälte på bussen

Säkerheten aktualiseras efter den svåra bussolyckan i helgen. På Bergkvara buss, som sköter skolskjutsarna i Varberg, är chaufförerna frustrerade över skolelever som inte vill bära bälte. – Det här är ett stort problem sedan tidigare, säger driftchef Bo Mesán.


Bo Mesán har själv kört buss längs riksväg 45 där den svåra bussolyckan inträffade i söndags morse då tre skolbarn från Skene förolyckades och ett tjugotal skadades. I dag är han djupt förstämd. Han säger att flera av hans kollegor som kör bussar för skoltrafiken i Varberg har hört av sig med samma känslor och för att prata om vad som hänt. Det är en av deras kollegor på Bergkvara buss som körde olycksbussen,
– Jag är oerhört tagen av detta. Jag känner väl till vägen efter att själv har kört där och vet hur det ser ut där. 

Ansvarsfrågan utreds

Polisen har startat en förundersökning för att utreda ansvarsfrågan. En fråga som har diskuterats efter olyckan är om skadorna hade kunnat mildras om barnen haft säkerhetsbälte på sig. 
Bo Mesan hävdar att säkerhetstänkandet bland chaufförerna på Bergkvara buss i Varberg är bra. Skoleleverna, både de yngre och de äldre, har fått informationsbroschyrer. Inför varje resa ska chaufförerna uppmana eleverna i skolskjutsen att ta på sig säkerhetsbältet som sitter på varje stol. 
Bo Mesán menar att det är en säkerhetsrutin som utförs noggrant.
– Det är inga problem med de yngre barnen men vad ska vi göra när de äldre skolungdomarna inte vill ha på sig sina säkerhetsbälten, frågar sig Bo Mesán.

Klickar upp sina bälten

Han berättar om situationer där eleverna först sätter på sig bältena, men så fort bussen startar och kör iväg hör chauffören hur det klickar till när elever tar av sig dem igen.
– Det här är ett stort problem sedan tidigare. En del elever är svåra att säga till och vi kan inte annat än uppmana dem att ta på sig bältena.
Samtidigt menar Bo Mesán att ansvaret att följa reglerna också ligger på skola och föräldrar.
– Vi ska inte utbilda eleverna. Det här är ett socialt beteende som måste komma hemifrån, menar Bo Mesán.
Under tisdagen körde Bo Mesán en skolskjuts mellan Nygård och Hunnestad.
– Alla berörs av detta. Jag vet att föräldrarna nu också talar med chaufförerna om vad de kan göra för att påminna barnen om att bälta sig i bussen. När jag tänker på olyckan får jag en klump i magen, säger Bo Mesán.

Finns ingen kontroll

Ben Bernandersson är trafikchef på Nobina som sköter busslinjetrafiken i Varberg och Falkenberg. Med anledning av olyckan i Härjedalen har frågan om säkerheten aktualiserats. Inte minst diskuteras användandet av säkerhetsbälten i bussarna.
– Vi har problem med säkerhetsbälten ombord på bussarna. Busschaufförerna uppmanar resenärerna att använda bältena men det finns ingen kontroll på att rådet följs, säger Ben Bernandersson.
Diskussioner med förarna om säkerheten förs kontinuerligt. Efter olyckan i söndags aktualiseras säkerhetsfrågorna.
– Vi påminner dem och uppmanar dem på nytt om att följa instruktionerna. att informera resenärerna om att använda bälten ombord, säger Ben Bernandersson.
Hur kan ni förbättra rutinerna?
– Det är tekniskt möjligt att ha en funktion där uppmaningen om bältena ropas upp automatiskt vid varje busstur men vi kan fortfarande inte följa upp om det åtföljs, säger Ben Bernandersson.
Ännu finns inte tekniken som gör att busschauffören kan se om någon inte använder säkerhetsbälte ombord under färd.
– Det finns inte vad jag vet. Jag har aldrig sett någon buss som har sådan utrustning men det är en fråga för tillverkarna att ta tag i. För att få effekt borde det sen finnas med i avtalskravet från Hallandstrafiken, säger Ben Bernandersson.