Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Aida Hadzialic poserade med känd homofob

Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapsminister, var i Bosnien för att bland annat sprida svenska värderingar – poserade ihop med bosnisk ungdomspolitiker som kallat homosexualitet för "systematisk och smittsam sjukdom".

Samtidigt som Aida Hadzialic var på ett officiellt besök i Bosnien rullades det upp en skandal i landet. Huvudpersonen var Haris Zahiragic, president för Sarajevouniversitetets studentparlament. Det skriver GP. 

Det började med en attack på en lokal i centrala Sarajevo 4 mars i år där fyra unga män ropade glåpord och kastade flaskor och askfat mot anställda och gäster. Flera lokala människorättsorganisationer fördömde händelsen som de kallade för hatbrott, eftersom det finns skäl att tro att händelsen var direkt kopplad till att personer på baren var homosexuella.

Haris Zahiragic, juridikstudent och politiker, gav sig in i den efterföljande debatten genom att delge sina tankar kring homosexualitet i flera inlägg den 6 mars. Han skrev bland annat att homosexualitet är en "systematisk och smittsam" sjukdom som måste behandlas.

Han skrev också att homosexualitet endast kan anses vara en sexuell orientering i "homosexuellt orienterade, ateistiska Europa".

Därefter "försvarade" han sig i ett uttalande där han hänvisade till yttrandefriheten och sin religiösa övertygelse som enligt honom inte tillåter att man ser homosexualitet som naturligt och normalt.

Skandalen kring studentparlamentet vid Sarajevouniversitetet uppdagades i bosniska medier de följande dagarna och kulminerade den 8 mars då flera stora medier skrev om hans uttalanden, samma dag som Aida Hadzialic besökte universitetet för att hålla en föreläsning om enighet och antinationalism.

Det var efter föreläsningen som bilden på Aida Hadzialic och Haris Zahiragic dök upp på ministerns Twitter- och Facebookkonto. I kommentarsfältet ifrågasätts lämpligheten i att posera ihop med Zahiragic.

"Jag önskar att du hade gjort en bakgrundskoll innan du tog bilder med den här killen", skriver en användare.

En annan som reagerade är göteborgaren Admir Rahmanovic:

– Hon är där för att representera Sverige, då kändes det olustigt att se henne på bild med en man som samma dag blev omskriven i alla medier som homofob och som har sagt dessa saker, säger han.

Aida Hadzialics pressekreterare Gösta Brunnander säger att de under sitt besök i Sarajevo inte kände till att studentpolitikern hade figurerat i en skandal.

– Ministern var där för att prata om svenska värderingar och enighet. Det var 200 studenter där. Dessutom var det massiv medial uppmärksamhet inför hennes ankomst i Bosnien, det kom flera hundra texter om dagen. Vi kände inte till detta, men vi tar självklart avstånd från dessa uttalanden, säger han.

"Som femåring tvingades jag och min familj fly ifrån forna Jugoslavien på grund av dessa avskyvärda värderingar som gjorde skillnad på människor. Landet söndrades av nationalism och hat. Därför var min resa som svenskt stadsråd till Balkan särskilt viktig. Jag propagerar för demokrati, människors lika värde och mot nationalism, skriver Aida Hadzialic i ett uttalande via sin pressekreterare.