Kom inte in. Kerstin Olsson var ute med hunden Harry en vända tidigt i söndags morse. Sedan kom de inte in igen. En jordfelsbrytare i hyreshuset hade nämligen stängt av alla funktioner för dörrlås och porttelefon.
Kom inte in. Kerstin Olsson var ute med hunden Harry en vända tidigt i söndags morse. Sedan kom de inte in igen. En jordfelsbrytare i hyreshuset hade nämligen stängt av alla funktioner för dörrlås och porttelefon.

82-åriga Kerstin blev utelåst i två timmar

De elektroniska låssystemen i HFAB:s fastigheter ska vara tryggare än traditionella lås med nycklar. Men de kan krångla och låsa ute hyres­gästerna.

ANNONS
|

Det visar fallet med 82-åriga Kerstin Olsson på Linehed, som tidigt förra söndagen fick vänta utanför porten i två timmar innan någon kom till hennes undsättning.

– Jag var rädd och gråt­färdig, berättar hon.

Det var vid sextiden på morgonen som hon gick ut en vända med hunden. När hon skulle in igen var det stopp. Hur hon än vände och vred på den lilla ­”taggen” utanpå porttele- fonen vägrade låset att ge med sig.

Hon bankade på dörren. Eftersom det var i ottan och dessutom söndag var det ingen av hennes grannar som var vaken och kunde höra henne.

ANNONS

Till slut, vid åttatiden, kom Lennart Hedström från Vallås, som hon är bekant med.

– Kerstin satt där utanför porten och väntade på hjälp, berättar han.

Efter ytterligare en halvtimme och kontakt med en jourvaktmästare, som inte heller kunde öppna, och ­därefter ett vaktbolag var ­Kerstin Olsson till slut inne i huset igen.

Låset är nu lagat. Men allt är inte frid och fröjd:

– Jag är fortfarande rädd varje gång jag ska gå ut, rädd att det ska hända igen, säger Kerstin Olsson.

Det som hade hänt med ­låset i porten på Linehed, enligt HFAB:s fastighets­förvaltare Göran Erlandsson, var att fukt hade trängt in i portuppgångens el­system, vilket gjorde att en jordfelsbrytare slog till. Denna gjorde också så att batteribackupen, som normalt träder in när det är el­avbrott, inte funge-­rade. Dörren gick därmed inte att öppna utifrån, bara med låsvredet från ­insidan.

– Det är sällsynt att systemet krånglar så att hyresgästerna blir utelåsta, säger Göran Erlandsson.

Incidenten på Linehed var dock ett bekymmer, som började med krångel redan på torsdagen före helgen.

Låset lagades genom att elektriker kopplade om så att batterierna fortsättningsvis ska fungera. Men Göran Erlandsson kan inte svara på om felet var unikt för Kerstin Olssons port ­eller om samma fel kan inträffa även på andra portar som har installerats med samma system.

ANNONS

Låshaveriet i söndags har gett Lennart Hedström anledning till funderingar.

– Låset borde fungera så att det automatiskt går ifrån, att dörren blir olåst, när det blir strömlöst, i stället för tvärtom. Det skulle vara säkrare för hyresgästerna.

Kerstin Olssons läge var nog så prekärt, menar han, men det finns scenarier som kanske är ännu allvarligare.

– Tänk om det var en förälder som för ett ögonblick hade lämnat sitt barn därinne.

Elektroniska lås på ytterdörrarna har funnits i HFAB:s bostäder i ett par års tid och upplevs, enligt Göran Erlandsson, som tryggare än vanliga nycklar. Man kan förvänta sig att de så småningom sätts in på hela beståndet. Hela Linehed och Maratonvägen har låsen.

Varje boende får en ”tagg”, som den kallas, en unik nyckel som portlåset känner igen och känner av elektroniskt utan att man behöver ett nyckelhål. Fördelen är att en borttappad tagg kan spärras. På så vis behöver man inte byta lås för att skydda sig mot tjuvar.

Taggarna ger andra möjligheter, att exempelvis ge till hantverkare med användning under begränsad tid och klockslag. De kan också registrera vem och när någon har passerat ytterdörren, för att underlätta utredningar om skadegörelse och stöld.

ANNONS