350 lantbrukare på kongress

De svenska mjölkproducenterna ligger i framkant när det gäller kvalitet. Under en tredagarskongress gästade 350 medlemmar i European Dairy Farmers (EDF) flera halländska bönder för att se och lära om svensk mjölkproduktion.

ANNONS
|

EDF är en sammanslutning av lantbrukare från 22 länder och syftet med föreningen är att utbyta erfarenheter och träffa andra mjölkföretagare från hela Europa för att diskutera lönsamhet, produktionssystem och förutsättningar.

De europeiska lantbrukarna har bland annat besökt gårdarna Guarp i Ullared och Berte gård i Slöinge för att se hur svensk mjölkproduktion går till.

– Halland är Sveriges mjölkcentrum. Nästan hälften av de svenska medlemmarna i EDF finns i här. Vi har gjort ett axplock av olika gårdar för att visa mjölkproduktion ur svenskt perspektiv, säger Susanne Bååth Jacobsson, företagsrådgivare på Växa Sverige som arrangerar kongressen på uppdrag av EDF.

ANNONS

Varje år görs ekonomiska analyser av medlemmarnas företag, som används i internationell jämförelse. Generellt är lönsamheten låg både i Sverige och i andra länder. Samtidigt är det stor spridning mellan gårdarna när det gäller kostnadseffektivitet. Genom att medverka i en produktionskostnadsanalys kan lantbrukarna upptäcka sina styrkor och svagheter i relation till and­ra.

I Sverige använder vi mycket kraftfoder, bra stallar och hög mekanisering, vilket ger höga kostnader. Samtidigt ger det också en högre mjölkproduktion än ge­nom­snittet. Vid besöken på gårdarna kan deltagarna se de svenska förhållandena, och dra slutsatser om möjliga förändringar, säger Susanne Bååth Jacobsson.

ANNONS