30 000 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Halland.
30 000 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Halland. Bild: Alma Tallborn

30 000 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Halland

Fler vårdas på sjukhus, och de som vårdas är yngre än tidigare. Johanna Wiechel-Steier vid Region Halland kommenterar smittläget i Halland.

ANNONS
|

Coronapandemin i Halland har nått en ny dyster milstolpe med över 30 000 bekräftat smittade i länet. Enligt siffror från regionen har 2 160 personer insjuknat i covid-19 mellan onsdagen vecka 11 och onsdagen vecka 12, jämfört med 1 601 personer under föregående sjudagarsperiod.

Regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier befarar att personer som bor eller vistas i Halland har hög risk att bli smittade.

– Smittan ökar i alla åldersgrupper, förutom bland de äldre där många i hög grad är vaccinerade. Det är inga speciella klusterutbrott som vi kan se. Mycket smitta leder till mycket smitta helt enkelt.

Wiechel-Steier berättar vidare att virusmutationer fortsatt ligger bakom majoriteten av sjukdomsfall i Halland. De allra flesta som insjuknar är i arbetsför ålder, 20-70 år.

ANNONS

Fler unga smittas i covid-19

Nu börjar dock en annan åldersgrupp komma ikapp.

– Det har skett en ökning i åldersgruppen 0-19 år. De ligger idag i nästan samma läge som 50-70 årsgruppen. De har inte riktigt nått ikapp men ligger i samma härad kan man säga.

Smittan per 10 000 invånare ökar även i alla Hallands kommuner förutom i Falkenberg. De hårdast drabbade kommunerna är idag Varberg och Hylte, där Hylte är en av de värst drabbade kommunerna i Sverige.

Läget på sjukhusen i Halland är även fortsatt pressat.

– Fler vårdas på sjukhus idag än i våras och de som vårdas är också yngre nu än i våras. Det är inte de allra yngsta men några snäpp lägre än det var tidigare.

Finns det några diskussioner om nya regionala restriktioner?

– Nej inte i dagsläget. Vi anpassar oss efter folkhälsomyndigheten och vet att de restriktioner som funkar bäst är de som redan är på plats. Tyvärr förstår vi ju dock att många inte följer de restriktioner som finns på plats idag, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS