Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

3,2 miljoner för långvarig konsultlösning

Urologin behövde förändras, men i stället för att satsa på en långsiktig chefslösning hyrdes en konsult in. Det kostade 3,2 miljoner.

Hösten 2013 stod urologin utan chef, samtidigt som regionledningen ville förändra verksamheten. 
Men ingen ny verksamhetschef anställdes för att hantera uppdraget. Istället hyrdes en senior konsult in från Ledningsbolaget, som i över 1,5 år arbetade med att genomföra förändringen.
Kostnaden: 3,19 miljoner kronor.
- Det var ett medvetet val för att få till många förändringar i väntan på att rekryteringen av en ny verksamhetschef skulle bli klar, säger Eva Osvald Gustafsson, direktör för regionens framtidsarbete.

Läs också: Stöttade chefen - för 1,5 miljoner kronor


Förändringarna handlade om att urologin skulle bli mer sammanhållen och bättre dimensionerad efter vårdbehoven. Samtidigt skulle en nivåstrukturering göras, där man bestämmer vilka vårdinsatser som ska göras i Halland - och vilka som får ske i andra regioner.
– Det var ett omfattande arbete, som krävde mycket erfarenhet och kunskap om verksamhetens innehåll, säger hon.


Kunde inte en verksamhetschef anställas med denna kompetens?
– Det fanns inte sökande till tjänsten då, samtidigt som förändringen verkligen behövdes.

Eva Osvald Gustafsson framhåller att det kan vara en fördel att ta in någon utifrån vid den här typen av förändringar.
– Att göra en nivåstrukturering är ett ganska tufft uppdrag. Man måste kunna titta på verksamheten och säga: detta ska vi inte göra längre. Om man tar in någon för uppdraget kan man ju också avsluta det om det inte fungerar.

Är det en bra lösning att ha en konsult som chef under så lång tid?
– I vissa svåra situationer, när man behöver komma igång med ett viktigt utvecklingssteg. Det är mycket pengar, men det här är svåra och komplexa frågor som kräver den kompetens som den här personen hade. Att inte ha hög kvalitet på urologin är i förlängningen farligt för patienterna.