Arkivbild
Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

20 000 kvadratmeter skog fattade eld

Ett femtontal brandmän bekämpade en skogsbrand i närheten av Kungsäter under lördagskvällen. Totalt rörde det sig om 20 000 kvadratmeter skog som stod i lågor. Släckningsarbetet tog cirka tre timmar.

ANNONS
LocationKungsäter||

Det var vid 21-tiden som larmet om branden kom. Ett område på hundra gånger tvåhundra meter hade fattat eld i närheten av Kungsäter. Räddningstjänsten var snabbt på plats och bekämpade branden.

–Vi har kontroll på läget och arbetar nu med att släcka, sa Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten Halmstad, strax efter att larmet kommit in.

Branden tros ha startats av ett blixtnedslag tidigare under kvällen när en åskby passerade området.

– Släckningsarbetet kommer ta ett par timmar enligt räddningsledaren på plats, vi är hellre kvar lite längre än för kort, berättade Peter Karlborg.

Räddningstjänsten lyckades snabbt ringa in branden, men då det är så torrt i markerna tar räddningstjänsten det säkra före det osäkra.

ANNONS

– Som tur är har vi obegränsat med vatten i brandens närhet, så vi har koll på läget.

Strax innan midnatt var branden släckt, men räddningstjänsten stannade kvar för efterkontroll.

– Vi är kvar med en station under natten för att säkerställa så att det inte blossar upp igen, vi vill inte lämna för tidigt, säger Peter Karlborg.

Vid tvåtiden avslutades arbetet och räddningstjänsten lämnade platsen.

Skogsbranden utanför Kungsäter var en av flera bränder som uppstod efter åskområdet i området under lördagen.

– Totalt hade vi fem-sex händelser i området mellan Fagered och Kungsäter. Både mindre och lite större, säger Peter Karlborg.

En av bränderna drabbade en villa i Fagered som brann ner till grunden. Under lördagsmorgonen hade räddningstjänsten inga pågående händelser.

LÄS MER:Villa totalförstörd i brand efter blixtnedslag

ANNONS