20-åringen är tidigare dömd för misshandel

20-åringen – en nära vän till Albin Einarsen – har tidigare dömts till vård för sitt ”destruktiva och utagerande beteende”.

ANNONS
|

Sommaren 2012 dömdes den 20-årige mannen till ungdomsvård efter att ha misshandlat en tre år yngre skolkamrat.

20-åringen drog då omkull skolkamraten och satte ett knä i magen på honom. Enligt en lärare, som vittnade under misshandelsrättegången, hade 20-åringen varit inblandad i smågruff med andra elever innan bråket – och läraren bevittnade i stort sett hela skeendet.

Tingsrätten ansåg det bevisat att 20-åringen var skyldig till misshandel och dömde honom till ungdomsvård. Enligt en utredning hade 20-åringen vid det tillfället ett destruktivt och utagerande beteende.

Vårdprogrammet som 20-åringen dömdes till att genomföra syftade till att hjälpa honom att hantera sin aggressivitet.

ANNONS

20-åringen förekommer också i tingsrättens papper vid ett annat tillfälle – men då som vittne.

I mars 2014, bara ett par månader innan Albin Einarsen hittades avliden, stod Albin åtalad för misshandel. I polisförhör har både Albin och 20-åringen berättat att de kom till Stadsbiblioteket, där misshandeln skedde, tillsammans och 20-åringen var också den som avstyrde bråket genom att ta Albin åt sidan.

Efter att Albin Einarsen hittats avliden på Frennarp var det flera unga människor i bekantskapskretsen som visade sin sorg öppet på sociala medier – däribland 20-åringen. ”Jag saknar och älskar dig”, skrev han bland annat. I samma inlägg uttryckte han även stolthet över Albins mamma, erbjöd henne sitt stöd och lovade att alltid finns där om hon behövde prata.

Det råder alltså inget tvivel om att 20-åringen och Albin har nära kopplingar till varandra.

Enligt Cecilia Bergsten, chef för polisens grova brottsrotel, har 20-åringen förhörts tidigare i utredningen – men han har då inte varit misstänkt för mordet.

ANNONS