Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

18 nya dödsfall inrapporterade i Halland

Sedan i går har ytterligare 18 dödsfall med covid-19 rapporterats in i Halland. Det är en ökning med tio procent av den totala dödssiffran under hela pandemin på en dag.

Under onsdagen rapporterade Region Halland in den enskilt högsta dödssiffran under en dag sedan pandemin startade. 18 nya dödsfall har registrerats. Det är en ökning med över 10 procent av den totala dödssiffran i Halland i covid-19.

– Vi ser att det är fortsatt tufft och det kommer vara ytterligare ett par veckor där läget är riktigt ansträngt, säger Johanna Wiechel-Steier kommunikationsdirektör på Region Halland.

Även om antalet nya smittade har minskat något de senaste veckorna är läget inom sjukvården fortfarande på bristningsgränsen.

– Eftersom det är en ganska stor eftersläpning från de att man blir smittad tills det krävs sjukhusvård så är det fortfarande de som blivit smittade runt jul som nu är inlagda på sjukhus och syns i dödsstatistiken, säger Johanna Wiechel-Steier.

En annan oro som finns är de rapporter som har kommit om minskande tillgång på vaccin. Denna vecka har Halland vaccinerat fler personer än den veckodos av vaccin som regionen får.

– Eftersom vi började lugnare har vi ett lager där vi kan hålla ett ganska högt tempo de närmaste tre veckorna men sedan vet vi inte hur tillgången på vaccin kommer att se ut, säger Johanna Wiechel-Steier.

Regionen har i dag också svårt att ge några prognoser på när tillräckligt många är vaccinerade för att det ska kunna ge något utslag på smittspridningen.

– Det är svårt att säga. Det dröjer först till efter man har fått den andra dosen som det ger något ordentligt skydd och det dröjer ytterligare några veckor innan vi kommer börja vaccinera den breda allmänheten med första dosen. Så det är verkligen inget läge att andas ut än, säger Johanna Wiechel-Steier.

20 januari 2021

Totalt antal fall Covid-19: 16 993 (+302)

Medelålder fall 41,3 år

Inlagda på Hallands sjukhus med konstaterad covid-19 kl. 08:00: 61 (+2)

Varav inlagda på IVA kl. 08:00: 6 (+1)

Antal avlidna med Covid-19 sedan pandemins start (uppdateras tis–fre):190 (+18)

Medelålder avlidna: 84,5 år

Källa: Region Halland