Så går coronaprovtagningen till  Corona provtagning virus FOTO: Roger Larsson
Så går coronaprovtagningen till Corona provtagning virus FOTO: Roger Larsson Bild: Roger Larsson

17 personer bekräftades felaktigt med corona

Under torsdagen bekräftades fem boende på Hjortsbergs äldreboende och ytterligare tolv personer felaktigt med covid-19. Vad som gått fel i Region Hallands laboratorium är ännu oklart.

ANNONS
|

Efter att en boende bekräftades med covid-19 på Hjortsbergs äldreboende tog provtagningen fart. Under torsdagen bekräftades ytterligare fem brukare med covid-19 och anhöriga underrättades.

Strax efter att resultatet inkommit meddelar Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun, att provtagningskvalitén skulle undersökas innan något kunde bekräftas, efter information från Vårdhygien, som tillhör Region Halland.

Det visade sig att de positiva provresultaten inte stämde.

— Proverna kördes manuellt och de var inte positiva. Vi har ett positivt test, de andra fem var negativa, säger Johan Klingborg.

Kommer ni undersöka vad det var som inte stämde med provtagningen?

– Vi förväntar oss någon slags redogörelse över vad som hänt. Vårt krut i dag går till de som fått felaktiga besked och deras anhöriga. Det har dragit igång en väldig massa aktivitet och oro, säger han.

ANNONS

Fler personer fick felaktiga resultat

Arne Kötz arbetar som överläkare på klinisk mikrobiologi och vårdhygien i Region Halland. Han berättar att det totalt 17 personer konstaterats felaktigt med covid-19. Felet upptäcktes när patienter som tidigare insjuknat i corona bekräftades vara smittade på nytt.

— Det har varit någon form av överföringsfel mellan datorsystemen. Exakt vad som hänt är inte klart ännu, men felet har skett på labbet. Utredningen sker nu, sedan får vi se vad åtgärden blir, säger Arne Kötz under torsdagseftermiddagen.

Läkarna som fått felaktig information om att patienter bekräftats med covid-19 kontaktas under torsdagen, berättar han.

— Vi kommer dubbelkolla alla positiva provresultat manuellt nu, säger Arne Kötz.

Från 32 till 15 fall

Tidigare under torsdagen gick Region Halland ut och bekräftade 32 nya smittfall av covid-19. Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, visade då oro över de nya smittfallen.

– Eftersom vi de senaste veckorna haft 4-7 nya fall per dag så är 15 fortfarande en ökning, men förstås inte lika stor som om det varit 32 på en dag, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

– Vi har varit oroliga för att turismen ska innebära en ökad smittspridning och har inte velat slappna av någon gång, sa hon.

Men uppgifterna visade sig alltså vara felaktiga. 17 av de personer som fått ett positivt provsvar under torsdagen var inte smittade. I stället handlar det om 15 nya fall, samtliga i norra Halland.

ANNONS

– Vi kan inte se om personerna är hallänningar eller besökare, men nio av fallen är i Kungsbacka och övriga i Falkenberg och Varberg, säger Johanna Wiechel-Steier.

– Jag skulle inte säga att det är en markant ökning, säger Arne Kötz, överläkare på klinisk mikrobiologi och vårdhygien i Region Halland.

Ökad smittspårning

Region Halland kommer under hösten börja med att smittspåra i en större utsträckning. I samband med det inrättas en central enhet enbart för smittspårning.

– Tanken med att starta enheten är att få en systematik, att få till ett enhetligt sätt att jobba med smittspridningen. Ambitionen är att vi ska ha en stabil organisering kring att smittspåra och kunna kväva smittan snabbare genom att öka smittspårningen kring varje fall, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS