Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det finns vaccin och vi har god beredskap för att fortsätta vaccinationsinsatsen”, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland. Bild: Daniel Elfvelin och Jari Välitalo
”Det finns vaccin och vi har god beredskap för att fortsätta vaccinationsinsatsen”, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland. Bild: Daniel Elfvelin och Jari Välitalo

12–15-åringar börjar vaccineras i november

Region Halland gör sig nu redo för att även kunna vaccinera länets 12–15-åringar mot covid-19.
– Inriktningen är att kunna erbjuda detta i skolorna, men hur insatsen kommer se ut återstår att se, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier.

På en presskonferens på torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att även barn mellan 12 och 15 år ska erbjudas covidvaccin i höst.

Beslutet motiveras med att deltavarianten av coronaviruset visat sig vara mer smittsam, även bland barn, och att man genom att vaccinera 12–15-åringar kan minska smittspridningen ytterligare. Även om det är ovanligt händer det också att barn drabbas av svår covid-19.

Fram till sommaren var vaccinationsinsatsen helt fokuserat på vuxna, 18 år och äldre, men i mitten av augusti inkluderades även 16- och 17-åringar.

Åtta av tio färdigvaccinerade

Till och med förra veckan hade 67 procent av de halländska 16–17-åringarna fått ett första dos vaccin och 33 procent även den andra. Totalt var 85 procent av alla hallänningar, 16 år och äldre, vaccinerats med en dos och 78,5 procent är dubbelvaccinerade.

– Det finns vaccin och vi har god beredskap för att fortsätta vaccinationsinsatsen. Hur det praktiska genomförande ska se ut för 12–15-åringarna behöver vi nu diskutera tillsammans med skolorna, säger Johanna Wiechel Steier.

Inleder i början av november

Enligt den information som gavs på den nationella presskonferensen ska vaccinationen av barn inledas i början av november.

– Vi har fått beskedet idag och startar nu arbetet med att planera för det praktiska genomförandet i Halland, säger Johanna Wiechel Steier.