Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Johansson.Bild: Anders Andersson/arkiv

Östras vd sågar ”surdegs– experten”

– Han har ingen aning om vad han pratar om. Han har bristande kunskaper om bageri men lyfts fram som någon form av gud, säger Mats Johansson, vd på Östras Bröd om bagaren Sébastien Boudet.

Mats Johansson håller inte med om att jäst inte får blandas i ett surdegsbröd.

– Det finns inget som säger att det inte går, det är inte något negativt. Surdegsbröd görs oftast utan jäst, men i bland även med och forskningen säger ju också att det är bra att ha i surdeg, säger Mats Johansson.

Östras har alltid använt surdeg i sina bröd men har först på senare år börjat lyfta fram det då det blivit trendigt.

Men till skillnad från andra fabrikanter väljer man inte att skriva ”surdegbröd” på produkterna, utan att de är bakade med ”äkta skållning och surdeg”.

Och det tycker vd:n är en väsentlig skillnad. Ett bröd med en procent surdeg bör inte få kallas surdegsbröd, tycker han.

– Det tycker jag är väldigt konstigt, så hade vi aldrig gjort.

Däremot tycker Mats Johansson att det alltid är motiverat att skriva att brödet är bakat med surdeg, oavsett mängd, om det är det.

Men om det är 14 procent surdeg i, tycker du att det är rättvist mot konsumenten då?

– Ja, absolut. 14 procent är mycket så det är absolut relevant. Men vi skriver inte att det är ett surdegsbröd, vi skriver att det är bakat med surdeg.

Exakt var gränsen bör gå för när en vara får kallas surdegsbröd är Mats Johansson dock osäker på.

– Det kan jag inte säga, men har man ett produktnamn som heter ”surdegsbröd” så måste det innehålla mycket surdeg. Skriver man ”bakat med” så är det helt okej med 14 procent, men det är bara min åsikt.