Medier har tidigare uppmärksammat bilfärden där två vuxna personer drack öl under en bilfärd med två minderåriga barn i baksätet.
De har senare hävdat att det var alkoholfri öl som hade hällts över i en starkölsburk. Allting filmades och hamnade slutligen på Facebook, där filmklippet mötte massiv kritik från andra Hyltebor. Filmen resulterade i såväl polisanmälningar som orosanmälningar till socialtjänsten.
Bilföraren, en man i 30-årsåldern från Hylte, har nu fått sitt strafföreläggande utan att ärendet går till åtal.
– Det är vanligt att det går till såhär i de fall där man kan förvänta sig att det kommer utdömas böter, säger polisinspektören Björn Plogeus, som har handlagt ärendet på uppdrag av förundersökningsledaren.
Förnekar bilbältesförseelse
Påföljden blir 40 dagsböter om 70 kronor, totalt 2 800 kronor. Strafföreläggandet gäller olovlig körning, eftersom mannen saknar körkort, och bilbältesförseelse, eftersom filmklippet visade hur ett barn satt utan bälte och bilstol i baksätet.
Mannen har godkänt strafföreläggandet. Han erkänner den olovliga körningen och berättade att det hade hänt förut. Han körde bilen eftersom hans kvinnliga medpassagerare hade ont i foten.
Han förnekar dock bilbältesförseelsen och hävdar att det lilla barnet ska ha knäppt upp bältet på egen hand eftersom ”barnet är rätt så livligt”. Enligt mannen ska kvinnan ha spänt fast båda barnen innan de körde iväg.
Det framgår av polisförhöret att mannen bara kan säga en ungefärlig ålder på barnet. Mannen uppger att barnet haft en bilstol tidigare men att ”den gick sönder och att de då slängde ut den”.
Enligt Åklagarkammaren i Halmstad har mannen begått bilbältesförseelsen med uppsåt och av oaktsamhet.
Hävdar att han ville reta andra
Under polisens utredning misstänktes kvinnan för tillåtande av olovlig körning, men misstankarna avskrevs. I förhören hävdar mannen att hans kvinnliga medpassagerare inte kände till att han saknade körkort. Han säger också till polisen att han hade hällt alkoholfri öl i en starkölsburk och spelat in filmen ”för att reta andra”.
Mannen vet inte vems bil det var han körde den 7 oktober. Han uppger för polisen att bilen stod utanför kvinnans hem med nycklarna i och han bara lånade bilen.
Kommer polisen att gå vidare med det här fallet?
– Nej, det kommer vi inte att göra, säger polisinspektören Björn Plogeus.
Fakta: Beslut om strafföreläggande
• Om en person som är misstänkt erkänner ett brott och brottet är mindre allvarligt kan åklagaren besluta om strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång, även om polisen har utrett ärendet.
• Den misstänkta personen skriver då under ett papper, som säger att han eller hon är skyldig. Det är det som kallas för strafföreläggande. Den som skriver på ett strafföreläggande måste också oftast betala böter.
• Om den misstänkta personen inte vill skriva under ett strafföreläggande, blir det rättegång i stället.
• Åklagaren får bara besluta om strafföreläggande när det handlar om mindre allvarliga brott, till exempel stöld eller mindre allvarliga trafikbrott.
Källa: Åklagarmyndighetens hemsida aklagare.se