Ökningen av covidfall i Halland stannade upp förra veckan. ”Det är bra , men vi kan inte dra så stora växlar på siffrorna i dagsläget”, säger Johanna Wichel Steir, kommunikationsdirektör på Region Halland.
Ökningen av covidfall i Halland stannade upp förra veckan. ”Det är bra , men vi kan inte dra så stora växlar på siffrorna i dagsläget”, säger Johanna Wichel Steir, kommunikationsdirektör på Region Halland. Bild: Region Halland och Jari Välitalo

Ökningen av covidfall har stannat av

Den senaste månadens ökning av covidfall i Halland verkar ha stannat av. Förra veckan konstaterades 155 nya fall, vilket är tre färre än veckan dessförinnan. Även andelen positiva provsvar sjönk.

ANNONS
|

– Det är bra att smittan inte fortsatt öka, men vi kan inte dra så stora växlar på siffrorna i dagsläget och följer utvecklingen, säger Johanna Wichel Steir, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Det var i mitten av juli som trenden med stadigt minskande smitta i Halland bröts och antalet nya fall sakta började öka. Via smittspårning kunde Region Halland konstatera att det främst handlade om personer som varit utomlands eller att man blivit smittad i sociala sammanhang, som fester.

Fortfarande få fall

– Vi ser fortfarande att man i de flesta fall smittats vid resor och fester, men det känns förstås positivt att ökningen avstannat. Antalet fall är också fortfarande långt ifrån den nivå som det var i våras, innan vi kommit så långt med vaccineringen, säger Johanna Wiechel Steier.

ANNONS

Ökningen har främst märkts bland unga vuxna i åldern 18-29, där en lägre andel hunnit vaccinera sig. Totalt har nu drygt 82 procent av hallänningarna fått en första dos vaccin och drygt 53 procent är fullvaccinerade. I åldersgruppen 18-29 har drygt 63 procent fått första dosen och 11,5 procent även den andra.

På tisdagen vårdades en person på sjukhus i Halland med covid-19 och ingen intensivvårdades.

Totalt har nu 40 679 fall av covid -19 konstaterats i Halland sedan pandemins start och 320 personer har avlidit med sjukdomen. Medelåldern på de avlidna är drygt 83 år.

ANNONS