Tillväxtverket är en statlig myndighet under Näringsdepartementet som har regeringens uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt. Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010
Tillväxtverket är en statlig myndighet under Näringsdepartementet som har regeringens uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt. Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Ökning av nystartade företag i Halland

Coronapandemin och det osäkra ekonomiska läget har inte satt stopp för hallänningars entreprenörsanda. Ny statistik visar att det startas allt fler nya företag i länet.

ANNONS
|

Allt fler hallänningar väljer att starta egna företag. Det visar nya siffror från Tillväxtverket. Under årets tre första månader startades 698 nya företag i Halland. Det är en ökning med 12 procent jämfört med samma period förra året. Carolina Landh är verksamhetschef för Nyföretagarcentrum i Halland, dit blivande entreprenörer kan gå för att få hjälp att komma igång.

– Under första kvartalet märkte vi verkligen av det. Då hade vi väldigt mycket att göra, säger hon.

När coronapandemin slog till med full kraft i mitten av mars skulle man kunna tro att det blev en minskning av antal nya företag. Men även under april och juni har det kunnat ses en ökning av nystartade företag visar siffror från Bolagsverket

ANNONS

– Ofta är det så att när läget blir osäkrare på arbetsmarknaden får vi mer att göra. Om folk blir varslade eller svårt att hitta jobb, väljer flera att starta bolag, säger hon.

Vem är då den typiska kunden hos Nyföretagarcentrum? Enligt Carolina Landh ser de en stor ökning av högutbildade medelålders kvinnor. Många av dem har redan ett bra jobb men vill förverkliga idéer och testa något nytt.

– Det är även många människor med utländsk bakgrund som kommer till oss. I många fall har de drivit företag innan de kom till Sverige och vill fortsätta med det, säger Carolina Landh.

ANNONS