Ökat intresse för hundvalpar under pandemin

Flera uppfödare i Halland bekräftar bilden av ett enormt ökat intresse för att köpa hund sedan pandemin bröt ut. Några som nyligen investerat i en valp är Sara och Patrik Johansson.
– Just valpperioden hade varit svår att fixa om vi inte hade jobbat hemifrån, säger Patrik.

ANNONS
|

Alla uppfödare runt om i länet som tidningen pratar med säger samma sak: efterfrågan på hundar är extremt stor just nu. Och ökningen av antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register under 2020 är den största under hela 2000-talet – 2019 registrerades 51 462 hundar i registret, att jämföra med 57 076 under 2020. Förklaringarna tros vara att allt fler jobbar hemma, och att alla restriktioner har gjort att många velat ha något coronasäkert att fylla sin tid med.

– Efter att jag la ut mina kontaktuppgifter på Svenska Kennelklubbens hemsida hade jag minst 25 intresseanmälningar på bara ett par dagar. Det är helt galet, säger Sara Löfman, som nyligen startat en kennel utanför Falkenberg.

ANNONS
Sara Löfman med Scilla.
Sara Löfman med Scilla. Bild: Håkan Johansson

Det positiva med det stora intresset är enligt Sara att de flesta uppfödare numera kan välja och vraka mellan potentiella köpare. På det viset kan man se till att valpen man säljer kommer till ett bra hem.

– Samtidigt är jag naturligtvis orolig för att många förhastar sig nu. De kanske jobbar hemma under pandemin och tycker att de har massa tid, säger hon och fortsätter:

– Risken är att vi kommer att få se massa omplaceringshundar när pandemin är över. Att skaffa hund innebär ett ansvar på många år. Vi vill sälja hundar till hem där de kan få vara i hela livet.

”Bättre att köpa svenskt”

Att införseln av hundar från utlandet ökar i takt med att efterfrågan växt ser Sara också som ett problem.

– Det är skrämmande. De hundarna kan dra med sig en väldans massa smittor. Ofta vet man ju inte var de här hundarna kommer ifrån. Det är bättre att köpa svenskt.

Beaglevalpen Uffe är nio veckor och det senaste tillskottet hemma hos familjen i Haverdal norr om Halmstad. Med tre barn i huset – Alva, 6, Theo, 10 och Alexander, 12 – är det fullt fart.

– Jag tror inte att vi hade köpt Uffe om det inte varit pandemi. Allt är så mycket enklare när vi är hemma så mycket, säger Sara Johansson.

ANNONS

Valpen Uffe kommer från Skåne och Sara och Patrik har full koll på hans stamtavla, papper och vaccinationer.

– Man har hört att det här med smuggelhundar har blivit vanligare nu när efterfrågan på hundar är så stor. Vi ville att allt skulle gå rätt till. Vi har köpt Uffe av en mysig familj och följt honom från födseln via sociala medier, fortsätter Sara.

Nu är hela familjen glad över nykomlingen där hemma. Sara säger att det nästan känns som att ha en bebis igen.

– Så är det. Och man känner så mycket glädje och kärlek när han ligger och vilar nära eller när det busas... Det är en slags trygghet, både för oss och för barnen.

Alexander och Alva Trammer med Uffe.
Alexander och Alva Trammer med Uffe. Bild: Roger Larsson

Att Uffe ska vara en familjemedlem i flera år framöver och att det kommer en tid efter coronapandemin är något familjen i Haverdal tänkt över noga. De har inte förhastat sig. Bara några hus bort på gatan finns Saras pensionerade föräldrar som vill hjälpa till, plus att de äldsta barnen kommer att kunna gå promenader efter skolan.

”Förmodligen har priserna gått upp nu när så många vill köpa.”

Precis i närheten av Essity i Falkenberg (tidigare SCA), där både Patrik och Sara jobbar, finns även ett hunddagis som verkar bra.

– Dessutom kommer vi förmodligen fortsätta att jobba hemifrån vissa dagar även när det här är över, säger Patrik.

ANNONS

”Förmodligen har priserna gått upp”

Att det blev just en beagle beror på att Patrik jagar och att beaglar brukar fungera bra både som jakthundar och familjehundar. Uffe kostade 25 000 kronor.

– Från folk som har köpt hund tidigare hör man att det är ett högt pris. Förmodligen har priserna gått upp nu när så många vill köpa, säger Sara.

Patrik flikar in:

– När vi var och tittade på Uffe märkte man också att det fanns många som var intresserade. Det var ingen självklarhet att han skulle bli vår.

Populäraste hundraserna 2020 – antal nyregistreringar

1. Labrador retriever, 3 201

2. Tysk schäferhund, 2 180

3. Golden retriever, 2 155

4. Jämthund, 1 466

5. Cocker spaniel, 1 184

6. Shetland sheepdog, 1 071

7. Border collie, 1 042

8. Staffordshire bullterrier, 988

9. Dansk-svensk gårdshund, 974

10. Flatcoated retriever, 929

Källa: Jordbruksverket

Så undviker du att köpa smuggelhund

Den stora efterfrågan på hundar har lett till att införseln av valpar och hundar till Sverige har ökat, både via illegal handel och ideella organisationer.

Enligt Jordbruksverket finns det flera risker med att importera hundar. En del kan komma från så kallade valpfabriker, där tikar utsätts för tvångsparningar och får leva under svåra förhållanden. Valpar kanske skiljs från sina mammor alldeles för tidigt. En del hundar kan bära på smittsamma sjukdomar eller ha beteendeproblem på grund av vad de utsatts för. Det här gäller även för hundar som säljs via ideella hjälporganisationer.

”De flesta hundar som förs in i landet illegalt säljs via annonser på nätet. Hundarna uppfyller inte hälsokraven, är för unga för att vaccineras och har ofta falska pass”, säger Sonia Lopes, länsveterinär på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

För att undvika att köpa en smuggelhund bör du tänka på vissa saker:

Se till att du träffar uppfödaren och valpen i deras egna hem, gärna några veckor innan köpet. Hämta aldrig en hund på en annan plats, till exempel en parkeringsplats.

Köp direkt från en uppfödare och acceptera aldrig en mellanhand.

Kontakta Svenska Kennelklubben för att se om uppfödaren är ansluten och mamman till valpen är registrerad med stamtavla alternativt kontakta Jordbruksverket för att kontrollera att mamman är registrerad i hundregistret. Det är lag på att alla hundar ska vara id-märkta och registrerade i hundregistret.

Om valpen kommer från utlandet, säkerställ att den uppfyller införselkraven. Se Jordbruksverkets webbsida om vad som gäller om du vill ta ett utländskt djur till Sverige.

Läs på mer om vad du bör tänka på för att undvika att köpa en insmugglad valp. Mer information om detta finns på Jordbruksverkets webbplats.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS