Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åtgärder i psykiatrin får godkänt

Arbetsmiljöverket ger grönt ljus för åtgärderna inom den hårt belastade psykiatrin. Nu avslutas ärendet, som började med en anmälan från fackförbunden.

Efter förra årets kaosartade sommar inom psykiatrin, då akut personalbrist ledde till stängda mottagningar och minskade vårdplatser, anmälde tre fackförbund arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.
Facken krävde åtgärder mot den orimliga arbetsbördan, och en granskning av psykiatriska kliniken i Varberg och vuxenpsykiatriska mottagningen i Halmstad drog igång.

Under året har arbetsgivaren gjort en kartläggning av arbetsmiljöproblemen och tagit fram en handlingsplan. Den har Arbetsmiljöverket nu följt upp, och konstaterar att Psykiatrin Halland uppfyller kraven i föreläggandet. Därför avslutas ärendet.
Inger Högstedt, handläggare på Arbetsmiljöverket, har tidigare sagt till HN att ledningen visat en vilja att lösa problemen.
- Vi ser att arbetsgivaren verkligen jobbar med dessa frågor. Ledningen är enig med skyddsombuden om att man inte vill uppleva den situation som har varit igen.

Som HN nyligen berättat väntar en tuff sommar inom psykiatrin, trots åtgärderna, eftersom bemanningsproblemen kvarstår.
Att sjuksköterskor i vuxenpsykiatrins heldygnsvård erbjuds ett lönetillägg på 3 000 kr i månaden har lett till ett ökat intresse för att arbeta på kliniken, men det har inte lett till att alla luckor kunnat fyllas. 
Därför har avdelning 22, en allmänpsykiatrisk avdelning i Varberg, stängts över sommaren.