Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vapnet. Den här kökskniven tog mannen med till sin bror.

Åtalad hotade skära halsen av sin bror

Mannen valde ut en kniv i köket och gick ut för att skära halsen av sin bror. I går åtalades 51-åringen för förberedelse till mord på lillejulafton i Mellbystrand.

”Jag ska sticka dig, jag ska skära halsen av dig.”

Hoten upprepades mellan 40 och 50 gånger innan polisen kom till bostaden i Mellbystrand.

Det berättade det tilltänkta offret för polisen efteråt.

Familjen satt och tittade på tv, när han såg att det var någon i mörkret som klev in på altanen. Klockan var omkring 18, kvällen före julafton. Han gick ut och såg att besökaren var hans lillebror – som hade vansinne i blicken.

Instinktivt tog han tag i lillebrodern och brottade ned honom i altansoffan. Brödernas mamma, som var där på besök, ropade: ”Han har en kniv!”.

Storebrodern lyckades hålla angriparen i ett grepp bakifrån, så att denne inte kom åt att använda den stora köttkniven som han höll stenhårt i handen. Med storebrodern sittande på ryggen ska han sedan ha spottat fram sina hotelser.

Efter att detta dödläge pågått i cirka 20 minuter anlände polisen.

51-åringen, som var märkbart berusad, hade fortfarande inte lugnat ner sig, utan gick på med sina dödshot även sedan han handfängslats och satts i radiobilen.

Polisen som körde spelade in delar av samtalet med sin mobil.

”Vad skulle du göra med kniven då?” frågade polisen som satt bredvid den misstänkte i baksätet.

”Förmodligen skulle jag sätta den i bröstet på honom, förmodligen skulle jag göra det. Förmodligen skära halsen av idioten”, svarade 51-åringen.

Han har suttit häktad sedan dess.

Storebrodern har sagt i förhör att han inte tror att lillebrodern skulle döda honom. Han tror snarare att 51-åringen mår mycket dåligt och behöver hjälp. I kombination med alkohol blir han aggressiv.

Hoten mot honom, och hans fru, ska ha pågått under en längre tid och också framförts på telefon samma dag.

51-åringen själv förnekar brott. I det första förhöret samma kväll uppgav han att han tagit med kniven i självförsvar. Han mindes i övrigt inte mycket av händelsen.

I nästa förhör, på julafton, uppgav han att han kanske tog kockkniven för att skrämma brodern, men att avsikten aldrig var att skada eller döda.

Han var arg på brodern för att denne hade tagit luren och sagt åt honom att lämna deras mamma i fred, när han ringde för att önska henne god jul.

Han hade druckit en halv flaska starksprit och två starköl under eftermiddagen.

Mamman har berättat att sonen samma dag sagt att ”han inte bryr sig ifall han får 18 års fängelse, men han ska få arvet” och brodern ingenting. 51-åringen åtalas också för olaga hot mot mammans nya särbo.