Åtal för Albin Einarsen-mordet dröjer ytterligare

Åklagare Gisela Sjövall kommer att be om förlängd åtalstid – men räknar med att väcka åtal för mordet på Albin Einarsen i mitten på april.

ANNONS
|

Det har snart gått två månader sedan den 20-årige mannen erkände att han var den person som orsakat 16-årige Albin Einarsens död för snart tre år sedan. Under en häktningsförhandling torsdagen den 2 februari valde 20-åringen att berätta vad som hade hänt den där majkvällen 2014. 20-åringen häktades sedan på sannolika skäl misstänkt för mord – en rubricering som 20-åringen och hans försvarsadvokat vänder sig emot.

20-åringen har visserligen erkänt att det var han som dödade Albin, men anser att det bör rubriceras som grov misshandel och vållande till annans död.

Läs även:Mordet på Albin Einarsen – detta har hänt

ANNONS

Sedan häktningsförhandlingen i början på februari har åtalstiden förlängts, och nu kommer tiden att förlängas ytterligare.

– Det kommer att bli förlängt ytterligare två veckor. Utredningen är inte riktigt klar. Det som återstår är att hålla ytterligare något förhör och att kontrollera nya uppgifter som har kommit fram, säger åklagare Gisela Sjövall.

Räcker det med två veckor till för att bli klar med utredningen?

– Jag tror det. Det kanske behövs någon vecka till men i mitten på april kommer vi att kunna väcka åtal.

I samband med häktningsförhandlingen beslutades det att 20-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning i syfte att utreda om han led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för mordet. Den utredningen är ännu inte klar.

– De har begärt anstånd för utredningen och har fått det till början av april, säger Gisela Sjövall.

För att den rättspsykiatriska undersökningen ska bli korrekt behöver utredarna ta del av material från förundersökningen. En del handlingar har utredarna fått ta del av, men eftersom förundersökningsprotokollet ännu inte är färdigt kommer utlåtandet att dröja, förklarar Gisela Sjövall.

När SVT:s ”Veckans brott” tog upp fallet i februari sade Leif GW Persson att 20-åringen troligtvis kommer få ett ganska lindrigt straff. Hur åklagare Gisela Sjövall väljer att rubricera brottet – och vad hon kommer att yrka på för straff – vill hon dock inte tala om i nuläget.

ANNONS

– Nej, det har jag inte för avsikt att göra än.

ANNONS