Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Årets surfsäsong - bräder för väder

Det har varit en blåsig sommar och surfsäsongen har verkligen levererat. Falkenbergaren Tommy Dee Packendorff har varit ute minst tre gånger i veckan, alltid med rätt bräda för rätt tillfälle.

Falkenberg. Säljaren Tommy Dee Packendorff glider in mot Ringesgårds strand över blygsamma vågor. Han har paddlat med sin stand up paddleboard (SUP) över två mil längs havskusten och klockan har precis slagit åtta på morgonen.

– För oss som har barn gäller det att surfa klart i tid till frukost, säger han.

Tommy Dee Packendorff är ursprungligen från Dalarna och har en bakgrund som snowboardåkare. När han var 17 började han intressera sig för surfing och 2004 flyttade han ner till tjejens hemtrakter i Falkenberg. Nu jobbar han som säljare och bor vid Ringsegårds strand.

– Det var inte jättesvårt att övertyga mig för den flytten direkt. Hela Halland är perfekt för surf, både med läget och vädret. Men den här sommaren har varit en av de bästa.

Det är nog inte en majoritet av semestrande hallänningar som skulle beskriva årets sommar som "en av de bästa", men allt är ju relativt. För Tommy Dee Packendorff har säsongens mantra varit bräder för väder och gott humör.

– Blåser det så kan man kitesurfa, är det vågor så blir det vågsurf och om det är en stilla dag som denna kan man bara SUP:a runt lite. Det finns brädor för alla tillfällen.

I Falkenberg finns det ännu inte någon surfshop och köpsugna får i stället ta sig till Halmstad eller Varberg för att alla sina brädbehov. Marcus Bohman, ägare av Surfer's Paradise i Varberg, vittnar om en bra sommar.

– Jag vara nere i Apelviken häromdagen och kollade ut över alla som var på vattnet. Det kändes nästan som att man inte var i Sverige, säger han.

Att det finns en stark och växande surfingkultur i Varberg är inte direkt en hemlighet. På Surfer's Paradise säljer de allt fler brädor till allt fler surfare.

– Vi säljer inte bara till vuxna män längre. Allt fler yngre intresserar sig och vi ser t.ex. mycket fler tjejer som surfar idag. För tio år sedan kanske vi sålde runt 50 damdräkter per år. I år tror jag att vi har sålt runt 700 stycken.

Enligt Marcus Bohman är det är våg- och vindsurfing som ökat mest just denna säsong. Men nykomlingen kitesurfing fortsätter att öka stadigt och SUP-brädan har med sin enkelhet lockat till sig många. Däribland Tommy Dee Packendorff.

– Det har blivit en del SUP:ande den här sommaren. För oss med lite mer spring i benen känns det bra att kunna vara ute på vattnet så mycket som möjligt.