Unga män har ökat mest, enligt statistik från Region Halland. Maria Ryberg-Mo kommenterar statistiken.
Unga män har ökat mest, enligt statistik från Region Halland. Maria Ryberg-Mo kommenterar statistiken.

Åldersgrupperna som smittats mest av corona under pandemins andra våg

De senaste två månaderna har antalet smittade i Halland nästan fördubblats. Smittspridningen ökar mest bland unga män och vården står redo de kommande veckorna inför risken att vårdbehovet ökar.

ANNONS
|

HN har begärt ut och sammanställt statistik över hur smittan spridits mellan åldersgrupperna under pandemins andra våg.

Sammanställningen visar att hallänningar i medelåldern fortfarande är hårdast drabbade sett till antalet bekräftat smittade, men att andelen unga nu ökar i högre takt. Samma modell gäller för smittan mellan män och kvinnor. Kvinnor är fortsatt överrepresenterade bland smittade, men andelen smittade män blir allt större.

Region Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg-Mo berättar hur smittspridningen sett ut under hösten.

– Det varierar från vecka till vecka vilken åldersgrupp som dominerar. Överlag ser vi att unga vuxna och de i övre tonåren ökar, men att majoriteten av de smittade är i arbetsför ålder, säger Maria Ryberg-Mo.

ANNONS

Unga och män ökar mest

Den grupp som har ökat mest, jämfört med vårens smittovåg, är killar och unga män i åldrarna 10-19 år. Från mars till och med juli, bekräftades 30 unga män med smitta, mellan juli och september var motsvarande siffra 43. De senaste två månaderna har 116 unga män och pojkar smittats av viruset.

Liknande utveckling syns i samma åldersgrupp bland tjejer och unga kvinnor.

– Det första som hände under hösten var att vi såg en ökning i övre tonåren och bland unga vuxna. Det avspeglar att unga i lite större utsträckning har fler sociala kontakter och rör sig mer i samhället. Det är det vi försöker komma åt nu med de nya restriktionerna, säger Maria Ryberg-Mo.

Männen är till viss del en röd tråd i höstens smittspridning och ökar i hög takt. Maria Ryberg-Mo berättar att detta är ett fenomen de iakttagit, men inte har en förklaring till.

– Jag kan säga som så att i takt med att smittan kommer in i olika åldersgrupper och grupperingar kan det leda till sekundära effekter, alltså att det ökar mer där på sikt.

Vården står redo

I början av september stängde Region Halland de särskilda epidemiavdelningarna på sjukhusen i Varberg och Halmstad. Då var smittspridningen i Halland på nedgång och gav vården en chans att pusta ut.

ANNONS

Nu knappt två månader senare har smittan i Halland nästan fördubblats och vården står beredda inför en eventuell ny tuff period.

– Det är oroväckande. Än ser vi inget ökat behov i vården men det brukar komma med en viss fördröjning, vilket gör de kommande veckorna avgörande. Vi har beredskap att skala upp och öppna upp igen om vi ser att det behövs, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg-Mo.

ANNONS