Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Åldersgränsen höjs för gratis tandvård

Nästa år höjs åldersgränsen för fri tandvård till 21 år, för att sedan höjas ytterligare under 2018 och 2019. På onsdagen beslutade regionfullmäktige att avgiftsfriheten även ska gälla unga asylsökande, vilket möttes av protester från Sverigedemokraterna.

I dag har alla unga rätt till fri tandvård till och med 19 års ålder. Nu har regeringen föreslagit att åldersgränsen ska höjas till 23 år, men att ändringen genomförs i tre steg. 2017 höjs åldersgränsen till 21 år, 2018 till 22 år och 2019 till 23 år.

Läs även: Fri tandvård för 23-åringar kan bli verklighet

Regionstyrelsens ordförande, Mats Eriksson (M), konstaterade att regionen kommer att få ersättning från staten, men att de pengarna inte helt täcker de förväntade kostnaderna.

– Detta har vi nu påpekat för regeringen, förklarade han.

I beslutet kring förlängd avgiftsfri tandvård fanns dock också en del som berörde asylsökande ungdomar. Enligt tandvårdslagen har de rätt till fri tandvård till och med 18-årsdagen. Region Halland har däremot tidigare beslutat att asylsökande unga ska ha samma rättigheter som övriga och därför höjt åldersgränsen till 19 år. I konsekvens med detta var nu förslaget att återigen anpassa åldersgränsen för asylsökande.

Sverigedemokraterna hävdade att regionen inte har råd med detta och yrkande avslag på förslaget.

– Vi ska inte skilja på folk och folk. Det här handlar om människosyn och Sverigedemokraterna visar gång på gång hur deras ser ut, sa Tommy Rydfeldt (L) i den följande debatten.