Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Även Halland kan tänka sig att sluta betala för nätläkarbesök

Hallands grannar, Västra Götalandsregionen, har tröttnat på att betala mångmiljonbelopp till nätläkarbolag som Kry och Min Doktor. Nu har man helt enkelt bestämt sig för att sluta betala.
– Det kan bli aktuellt att ta upp en sådan diskussion även i Halland, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

Västra Götalandsregionens beslut innebär att de slutar betala för så kallade utomlänskontakter den 1 januari nästa år. Man sticker därmed ut hakan rejält i en fråga som engagerar hela Vårdsverige, inklusive Region Halland.

Som tidningen berättat tidigare så lutar sig nätläkarföretag som Kry, Min Doktor, Doktor24 och Doktor.se mot Patientlagen, som ger alla svenskar rätt att söka öppenvård i hela landet.

Kostnaden har ökat kraftigt

Notan för utomlänsbesöken – dit nätläkarna räknas – hamnar dock hos patientens hemregion. Förra året betalade Region Halland 23,5 miljoner kronor för hallänningarnas användning av olika vårdappar och kostnaden har ökat kraftigt.

Region Halland har i sin tur valt att låta den vårdcentral som patienten är listad hos ta kostnaden, vilket slår väldigt olika. Under 2020 fick exempelvis Capio Citykliniken betala 1,2 miljoner kronor och Vårdcentralen Nyhem 900 000, medan exempelvis Söndrumskliniken ”bara” fakturerades 160 000 kronor (se faktaruta).

Systemet har försvarats med att vårdcentralerna får pengar av regionen för varje listad patient och i sin tur ska se till att ge så god vård och tillgänglighet att patienterna inte vänder sig till någon annan.

Kan bli aktuellt även i Halland

I Västra Götaland har kostnaden för nätläkare tagits centralt och regionens politiker motiverar nu sitt beslut med att man vill använda pengarna till att investera i digital vård på sina egna vårdcentraler. Om regionen har laglig rätt att sluta betala nätläkarnas fakturor återstår att se.

Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström berättar att man tagit kontakt med sin grannregion för att ”få veta mer om vad de planerar och vilken grund de ser för sitt ställningstagande”.

– Vi har hittills inte konkret övervägt att sluta betala, men beroende på återkoppling från VGR och bedömning av den juridiska situationen kan det givetvis bli aktuellt att ta upp en sådan diskussion även i Halland, säger han.

Vårdcentralerna kompenseras under pandemin

Eftersom hallänningarnas användning av nätläkare ökat stort under coronapandemin har regionpolitikerna beslutat att kompensera vårdcentralerna för själva kostnadsökningen.

För perioden mars-december innebar det en kostnad för regionen på cirka nio miljoner kronor. På onsdagen beslutade regionstyrelsen att man ska fortsätta kompensera de halländska vårdcentralerna även under januari-juni 2021. Kostnaden för detta beräknas bli ytterligare cirka sju miljoner kronor.

Fakta: Här gör patienterna flest nätläkarbesök

Här är de tio halländska vårdcentraler vars listade patienter gör flest besök hos nätläkare. Rangordningen har varit ungefär den samma sedan 2018. Inom parentes anges antal nätläkarbesök från januari 2018 till december 2020.

1. Vårdcentralen Kungsbacka (5 708)

2. Capio Husläkarna, Kungsbacka (5 476)

3. Capio Citykliniken, Halmstad (5 158)

4. Vårdcentralen Onsala (5 139)

5. Vårdcentralen Västra Vall, Varberg (4 299)

6. Vårdcentralen Åsa (4 077)

7. Capio Husläkarna, Vallda (3 579)

8. Vårdcentralen Nyhem, Halmstad (3 367)

9. Vårdcentralen Hertig Knut, Halmstad (3 116)

10. Neptunuskliniken, Varberg (3 054)