Än är det inte slutvabbat

Februari har gått över i mars, men än är inte den stora vabbperioden över. I år kan vi vara på väg mot ett nytt rekord i antalet vabbdagar under februari.

ANNONS
|

Apoteken ser på nära håll hur hälsotillståndet är, och än har ingen avmattning märkts.

- Man märker att det är en topp nu, främst är det mycket febernedsättande som efterfrågas, men även mycket slemlösande hostmedicin, säger Malin Alsén, apotekschef på Apotek Hjärtat.

Hon märker också att vinterkräksjukan härjar, i och med att föräldrar frågar efter vätskeersättning till barnen.

Emma Andersson är apotekstekniker på Kronans Apotek och håller med om att det inte har märkts någon nedgång.

- Ja, det började efter jul och håller fortfarande i sig. Det är mycket influensa, halsont och feber.

ANNONS

Och om man ska gå på apotekens indikationer så räknar barnfamiljerna med att smittorna sprids, för inköp av medikamenter görs till såväl barn som vuxna.

Än är inte statistiken för februari klar, men Sverige kan vara på väg mot en toppnotering i antalet vabbdagar under februari.

- Vi såg på januari att det var ännu fler anmälningar som kom in än tidigare, nästan det högsta som varit. Det toppar i februari och indikationer jag har fått pekar på att det blir rekord, något slags negativt rekord för det är ju inte roligt att vara sjuk, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Det är inte bara i februari som smittorna sprids som mest, de tre första månaderna är ungefär lika drabbade. Att januari inte har fått sämre rykte kan bero på att många är lediga i början av året och då inte behöver vabba eftersom de ändå är hemma. Likaså brukar vabbandet ligga på ungefär samma nivå i mars som i februari, men planar ut. Varje år är det samma plågor som drabbar, vinterkräksjuka och RS-virus.

- Men man kan ju göra något åt det, det måste inte bli värre och värre, säger Niklas Löfgren. Handhygien, att tvätta händerna med tvål och vatten i 15 till 20 sekunder minskar smittorisken ordentligt.

ANNONS

Det kan vara tufft att få ihop jobb och vabbande men det mesta går att lösa. Niklas Boman är trebarnspappa och driver ett städföretag med en anställd i Falkenberg.

- Vi brukar turas om, jag och min fru. Nu har det inte varit så många dagar men jag har inte upplevt några problem. Fast lite ommöbleringar i schemat blir det ju, säger han.

Och även en brandman kan naturligtvis hämta sjuka barn när förskolan ringer.

- Det är inga problem, klart man kan åka och hämta sina barn. Antingen finns det någon i huset som kan ta resten av skiftet, eller så ringer man in någon. Familjen är viktig, säger Åsa Eriksson, kommunikatör på Räddningstjänsten Väst.

Fakta: Så vabbar du lättast

  • Kommunikation på hemmaplan. Ha en plan för vem som ska vabba så att det inte alltid råkar bli den som går hemifrån sist. Tänk på att man kan dela upp dagarna och ta halva var.
  • Kommunikation med arbetsgivaren. Det är vanligt att man jobbar hemifrån när barnen är sjuka. Prata med arbetsgivaren innan, vad är okej att göra?
  • Om du jobbar hemifrån, lägg nivån på en nivå som fungerar med barnet.

Källa: Niklas Löfgren, Försäkringskassan

ANNONS