Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Äldreboende plågas av fluginvasion

Äldreboendet Randerslund i Ränneslöv har i sommar invaderats av flugor. Nu vädjar boende och personal om hjälp att bli av med den obehagliga plågan.

"Flugor kryper i vår mat och överallt omkring oss."

"Vi som bor här kan inte försvara oss mot dessa djur som kryper i mat och mun och ÖVERALLT!"

"Vi har ett problem!!! Vi behöver hjälp nu!"

Så lyder några av nödropen från Randerslund som kommit in till Laholms kommun de senaste dagarna. 

– I år har det varit extremt mycket flugor. Det är en plåga för hela byn, men här är det alldeles groteskt, säger Camilla Johnsson som arbetar på äldreboendet och själv bor i Ränneslöv.

Runt omkring på avdelningarna ligger flugsmällor. I taken hänger flugtejp, på bänkar och skåp står illaluktande insektsmedel för utomhusbruk, framför dörrar och över de äldres sängar hänger flugnät.

Läs även: Högskolan ska hjälpa till i flugjakten

Personalen städar och håller rent, men ingenting hjälper.

– Vi har lärt oss vad som är flugdagar: Strax innan det ska bli regn och åska, och när det är väldigt varmt. När man behöver vädra och lufta kommer flugorna fram, säger Camilla Johnsson.

Bilder från boendet visar oräkneliga döda flugor på golvet. Skörden av bara en natts flugsmällning.

– Anhöriga som kommer för att hjälpa matar med ena handen och sitter med flugsmällan i den andra handen, säger undersköterskan Johanna Ohlsson.

Enhetschefen Carola Blomster anser att invasionen är ett problem för verksamheten.
– Det är jätteobehagligt för brukarna. Vi har en del brukare som inte klarar av att slå bort flugorna själva, säger Carola Blomster.

Hon har anmält problemet till Laholmshem. Fastighetsvärden har satt ut olika former av flugfångare, men de har inte varit effektiva nog.

– Ungefär sedan slutet på juli har det varit en riktig explosion. Vi känner att vi måste få hjälp med att komma till rätta med detta, säger Carola Blomster.

Randerslund ligger idylliskt med en kohage precis intill boendet. Längre bort finns kvävedammar och grisstallar.

Men korna har gått där varje sommar och att Ränneslöv är en jordbruksbygd förklarar inte att problemet blivit akut just i år.

– Det är mer flugor här än när jag bodde på gård med djur på landet. Det måste vara något annat som gör att det kläcks extra mycket här, säger Camilla Johnsson.