Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ännu en äldre kvinna i Halland har utsatts för bedrägeri. Bild: Vidar Ruud/Hasse Holmberg
Ännu en äldre kvinna i Halland har utsatts för bedrägeri. Bild: Vidar Ruud/Hasse Holmberg

Äldre kvinna utsatt för bedrägeri – lurades ge bort sitt kontokort

Ännu ett exempel på bedrägerier mot äldre nådde polisen under onsdagen. Den här gången var det en kvinna i 90-årsåldern i Halmstad som blev lurad att ge bort sitt kontokort. Bedragarna hann ta ut pengar från kontot innan banken spärrade kortet.

Tillvägagångssätten är olika, men målet är detsamma - att lura äldre på pengar eller personuppgifter. Anmälningarna om äldrebedrägerier fortsätter att ringas in till polisen.

Under onsdagen blev en kvinna i 90-årsåldern lurad i centrala Halmstad.

Hon ska först ha besvarat ett telefonsamtal under vilket personen på andra sidan luren påstod sig vara från banken. Kvinnan uppmanades att lämna ifrån sig sitt bankkort till en ”representant från banken”.

”Representanten” knackade senare på dörren hos kvinnan och fick med sig hennes bankkort.

Händelseförloppet gjorde att kvinnan blev misstänksam och kontaktade sina anhöriga. Innan de lyckades spärra kortet hade bedragarna dock hunnit ta ut pengar från kvinnans konto. Enligt polisen är det i nuläget oklart exakt hur mycket pengar som stals.

Polisen har vid flera tillfällen varnat för bedrägeriförsöken och uppmanat att inte lämna ifrån sig personuppgifter eller kontokort. Senast för någon vecka sedan anmäldes liknande fall till polisen i Falkenberg. Under nyårsaftonen utsattes ett äldre par för grovt bedrägeri och blev då av med 63 000 kronor. Bara dagar innan det blev en dam i 90-årsåldern uppringd av en person som utgav sig för att vara från Swedbanks säkerhetsavdelning och som på så sätt lurade till sig kvinnans bankkort.

”Det pågår hela tiden och olika sätt att göra det på. Antingen försöker man ta sig in i lägenheterna och tar saker eller så ringer de upp och säger att de ska logga in via bank-id eller bankdosa. Det är bedrövligt alltså. Det är fruktansvärt att de ger sig på äldre”, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson för region väst, till HN i samband med bedrägerierna.

Uppgifter till HN indikerar på att fler äldre i Falkenberg har utsatts för bedrägeriförsök, men att någon anmälan inte gjorts.

”Även om det bara är ett försök ska det anmälas. Det är jätteviktigt. Vi upplyser verkligen anhöriga att vara delaktiga och informera de äldre om det här”, uppmanade Adlersson under tidigare intervju.